Direct naar de inhoud.

Brandweer leest tijdens Kinderboekenweek voor uit speciaal prentenboek

  • door:
  • op:
De brandweer leest voor in de bibliotheek van Oude Pekela (foto: Ariënne Dozeman / RTV10

OUDE PEKELA – Het is weer Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘worden wat je wil’. In de bibliotheek van Oude Pekela kwamen medewerkers van de brandweer woensdagmiddag voorlezen uit het prentenboek Lappa Piep.

Dit boek is gemaakt om kinderen iets te leren over brandveiligheid. De Veiligheidsregio Groningen gaat ermee ‘on tour’ langs bibliotheken in onze provincie. De voorleesmiddag in Oude Pekela is dan ook onderdeel van een brandpreventiecampagne van de veiligheidsregio.

Kinderen als ambassadeur

Janet Groeneveld van de veiligheidsregio heeft het boekje bedacht. ‘Kinderen zijn eigenlijk onze ambassadeurs’, zegt Groeneveld ’thuis vertellen ze papa en mama wat ze hier gezien en gehoord hebben.
Een jongetje achter het stuur van de brandweerwagen (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Nieuwe aanwas

De brandweer was uitgerukt om deze start van de kinderboekenweek extra speciaal te maken. Albert Hummel zit bij de vrijwillige brandweer in Oude Pekela: ‘Super, dit is onze nieuwe aanwas’, zegt Hummel. Om de beurt tilt hij de kinderen achter het stuur, allemaal willen ze even de sirene en claxon uitproberen.

Hummel hoopt dat de kinderen na vandaag weten dat ze naar buiten moeten gaan als de rookmelders afgaan, en dat ze 112 moeten bellen.

Maar 3 minuten

De voorleesmiddag wordt gecombineerd met een brandveiligheidsspreekuur voor de ouders. Wat is bijvoorbeeld een goede rookmelder? En wat kun je doen om je eigen huis nog brandveiliger te maken?

Een meisje spuit met de waterslang (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Groeneveld: ‘Veel mensen realiseren zich niet dat je bij brand eigenlijk maar drie minuten hebt om veilig je huis uit te komen. Rookmelders zorgen ervoor dat je op tijd doorhebt dat er brand is. Om te voorkomen dat brand zich snel verspreid is het belangrijk de deuren in je huis te sluiten, bijvoorbeeld ’s nachts.’

Trijnie Epping, locatiemanager van de bibliotheek in Oude Pekela, kijkt terug op een geslaagde middag: ‘Voor de kinderen was het een feest, want welk kind droomt er niet van om brandweerman te worden.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal