Direct naar de inhoud.

Een kijkje in het tiny house in Valthe: volledig energie neutraal en gerecycled

  • door:
  • op:
Het Tiny House in Valthe | Foto: Larou de Jong/RTV1

VALTHE – Het energie neutrale tiny house stond deze week in Valthe. Het huisje is gebouwd door leerlingen van het Alfa-College uit Hoogeveen en draait volledig op waterstof. Valthe is niet de enige locatie waar het huisje zal staan. De komende maanden is het huisje ook nog te zien in zes andere gemeenten in de regio Zuid- en Oost-Drenthe

Waterstof is een stof waarin energie opgeslagen zit die bij verbranding weer vrijkomt. Het hele huisje draait op deze stof en is kan bijvoorbeeld een goede vervanger zijn voor aardgas. Valthe is erg blij met de komst van het huisje. “Valthe is een dorp wat heel graag energie neutraal wil worden hier zijn ze dan ook druk mee bezig”, aldus de wethouder Nynke Houwing.

Warmte door waterstof

Boven op het huisje liggen acht zonnepanelen welke zijn verbonden aan een accu systeem die dit alles weer omzet in waterstof. De warmte die in dit proces verloren gaat wordt gebruikt om het huisje op te warmen en met de rest wordt elektriciteit gemaakt.

Recycling

Het tiny house is van alle gemakken voorzien en zou zo door kunnen voor een ‘gewoon’ huis. Zo is het huisje voorzien van een volledige badkamer en een keuken waar elektrisch gekookt kan worden. Bij binnenkomst van het huisje zou je dan ook niet snel zeggen dat het huisje volledig is gemaakt en ingericht met gerecyclede materialen. Zo komt de vloer van een oude gymzaal uit Diever en komt de keuken uit een oude huur woning.

De gerecyclede kussens | Foto: Larou de Jong/RTV1

Gift van de gemeente

Om het huisje extra aan te kleden heeft de gemeente Borgen Odoorn een bijdrage gedaan van twee kussentjes gemaakt van oude kleden. “De kussens zijn van Studio JOB uit Odoorn. Deze hebben wij als gemeente cadeau gegeven en zijn gemaakt van gerecyclede dekens dit past ontzettend goed bij het tiny house.”, aldus Simone La Brijn, beleidsmedewerker bij de gemeente Odoorn.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal