Direct naar de inhoud.

Bierdoppen voor het goede doel ontvreemd en weer terug: ‘Het ging ze om de verzamelbak’

  • door:
  • op:
Jan Heino Drenth bij de gedumpte bierdoppen Foto: Wiebe Klijnstra / RTV Noord
ONSTWEDDE – Na een succesvolle bierdoppenactie voor het goede doel, vorig jaar, dacht Jan Heino Drenth nu weer een nieuwe actie op te zetten. Totdat onverlaten het voorzien hadden op de bak waarin hij de bierdoppen verzamelde. 

Jan Heino Drenth van Schoenenhuis Drenth in Onstwedde had een witte bak bij zijn winkel staan, waar hij de bierdoppen in verzamelde. ‘Het was zo’n grote witte bak die je vaak ziet bij volkstuintjes’, weet Drenth. ‘Daar was het ze ook om te doen.’ Vorige week in de nacht van woensdag op donderdag is de bak gestolen. ‘Ze hebben hem zo in een busje gezet en zijn weggereden.’

De plek waar de verzamelbak stond. Foto: Wiebe Klijnstra / RTV Noord
Volgens Drenth lag er een laagje van een centimeter of tien aan bierdoppen onderin. ‘We kregen een paar dagen na de diefstal een bericht van een boer dat ze de doppen bij hem op het land hebben gegooid. Het ging hun dus echt om de bak. De doppen liggen nog tussen Wedde en Onstwedde.’

Verzameld voor de wensambulance

De bierdoppen worden dit jaar verzameld voor de wensambulance. ‘Vorig jaar hadden we een volle bak voor de ziekte van Huntington.’ Hij hoopt nu alsnog een volle bak te kunnen verzamelen. ‘We zijn blij dat de doppen er weer zijn. We zorgen dat er een nieuwe bak komt en dat hij weer vol komt.’
Drenth weet zeker dat de doppen op het land van de boer afkomstig zijn van zijn verzameling. ‘Kijk, daar ligt een medaille tussen. Dus weet ik zeker dat het de doppen van ons zijn, want die zag ik vorige week nog tussen onze doppen liggen.’
Jakobus Schoenmaker brengt bierdoppen Foto: Wiebe Klijnstra / RTV Noord

Een vuilniszak vol doppen

Ondertussen brengen mensen nog steeds doppen naar Drenth. Jakobus Schoenmaker komt net aan met een vuilniszak vol doppen. ‘Ik had nog een partij, dus ik dacht: Ik breng wat. Ik had twee emmers vol verzameld, dat is een verzameling van vijf jaar. Elke keer als ik een flesje bier drink, gooi ik de dop in de emmer.’
Drenth is blij dat het verzamelen van doppen doorgaat. ‘We moeten zo snel mogelijk zorgen dat de nieuwe bak vol is.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal