Direct naar de inhoud.

Basisschool De Klister uit Nieuw-Buinen in Jeugdjournaal over ventilatie

  • door:
  • op:
F: Facebookpagina De Klister

NIEUW-BUINEN – Een bijzondere dag voor de leerlingen uit groep 8 van CBS De Klister in Nieuw-Buinen. De kinderen gingen niet alleen aan de slag met hun dagelijkse reken, spelling en taaltaken, maar het NOS Jeugdjournaal kwam langs in de school om het met de kinderen te hebben over ventilatie op basisscholen. Op veel scholen is de lucht-ventilatie niet goed genoeg. Dat is al jaren een probleem. Maar juist nu is frisse lucht in de klas heel belangrijk, vanwege het risico op corona-besmettingen.

‘Hier aan de zijkant is dat best koud’, geeft Alissa aan in de reportage die het jeugdjournaal maakte. ‘De ramen staan altijd open en bij elke windvlaag is het dan best koud hier.’ Het schoolgebouw van De Klister komt uit 1978 en daardoor zijn er geen ventilatiesystemen in de school en moeten de ramen open staan. ‘In de nieuwe scholen worden ventilatiesystemen meegenomen tijdens de bouw, maar dit is een ouder gebouw’, aldus directrice Hetty Sibbald.

Uit eerder onderzoek bleek dat een op de tien scholen niet voldoende ventilatie had. Uit nieuw onderzoek blijk dat het aantal nog hoger ligt, namelijk bij drie op de tien scholen. De oorzaak is het gebrek aan geld.

‘Zo’n systeem kost heel veel geld en dat hebben we gewoon niet’, vervolgd de directrice. Ondanks dat het kabinet er veel geld voor uit heeft getrokken is dat lang niet genoeg voor de basisscholen. Wel denkt het bestuur mee met de basisschool. ‘Het bestuur vraagt wel wat er voor nodig is en wat voor systeem er in komt. Ik ben blij dat het gaat veranderen, want ik vind dat heel belangrijk.’

De hele reportage is hier te bekijken.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal