Direct naar de inhoud.

Uitbreidingsplan Het Land van Bartje hangt aan zijden draad

  • door:
  • op:
F: Google Streetview
EES – Het uitbreidingsplan voor recreatiepark Het Land van Bartje staat flink op de tocht. Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State. Daar erkenden zelfs de raadsman van de gemeente Borger-Odoorn en Bartje-voorzitter Koos Kranenburg dat het bestemmingsplan mogelijk aan de te ruime kant is.

Gemeenteadvocaat Rens Snel benadrukte tijdens de rechtszitting in Den Haag een aantal keer dat Borger-Odoorn zeker bereid is om wat extra piketpaaltjes te slaan als de hoogste bestuursrechter dat nodig vindt. En het lijkt er op dat de Raad het plan geheel of gedeeltelijk terugwijst naar de tekentafel. Ook volgens initiatiefnemer Kranenburg kan er nog wel wat geschaafd en getimmerd worden aan het uitbreidingsplan, waarin onder meer de bouw van veertig nieuwe recreatiewoningen, een parkeerterrein en facilitaire gebouwen aan de noordzijde van het park op de rol staan.

Vrees voor een nieuwe Efteling

Ten zuiden van de golfbaan ligt een terrein van twaalf hectare waar Het Land van Bartje een multifunctioneel centrum met horeca wil bouwen. In het uitbreidingsplan heeft de zuidelijke strook grond, die deel uitmaakt van het waardevolle essenlandschap, een ruime dagrecreatiebestemming gekregen. Die is volgens een tiental buurtbewoners zo ruim, dat er een kleine Efteling kan verrijzen.

Volgens Josette Polman, woordvoerder van de tegenstanders, zijn de bouwmogelijkheden daar veel te ruim. “Het hele terrein kan volgezet worden met speeltoestellen, schuilhutten en paardenbakken. Het multifunctionele gebouw kan 1.500 vierkante meter groot worden, met duizend vierkante meter begane grond en een verdieping van 500 vierkante meter. Daarvan mag de helft horeca worden. En ook aan het houden feesten, partijen en bruiloften is geen enkele beperking gesteld”, somde ze op.

Verkeersoverlast

De bewoners van het naburige Ees vrezen een toestroom van recreanten en toeristen die voor veel verkeersoverlast op de wegen rondom Ees gaan zorgen. Een woordvoerder van de gemeente zei dat er juist overleg met de buurt gaande is om een zandpad, dat als sluiproute wordt gebruikt, af te sluiten voor verkeer van buiten Ees. Woordvoerster Polman zei een overleg prima te vinden, maar ze ziet liever dat er concrete afspraken en regelingen in het bestemmingsplan worden vastgelegd. “Mijn ervaring is dat je heel veel overleg kunt hebben, maar dat er uiteindelijk niets gebeurt.”

Plan aanscherpen

Kranenburg ontkende met klem dat hij op de es een pretpark uit de grond wil stampen. “We willen daar iets met fietsen en paarden doen, maar wel kleinschalig. Er komt echt geen manege of een soort Efteling. Wij willen andere mensen daar juist ook van de rust en ruimte laten genieten”, motiveerde hij.

Hoe dan ook lijkt het erop dat het bestemmingsplan op behoorlijke veel punten aangescherpt moet worden. De gemeenteadvocaat zei dat Borger-Odoorn juist wat meer ruimte en flexibiliteit aan Het Land van Bartje wilde bieden en niet alles gelijk helemaal dichttimmert.

De uitspraak volgt binnen enkele weken.

Dit is een bericht van RTV Drenthe. RTV Drenthe en RTV1 werken samen voor meer lokale journalistiek.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal