Direct naar de inhoud.

Smileys voor een veilig verkeer in Borger-Odoorn: ‘Het gaat vooral om het gedrag’

  • door:
  • op:
Wethouder Nynke Houwing overhandigt een smiley aan Marijke Kardol van Dorpsbelangen Buinerveen | Foto: Gemeente Borger-Odoorn

BORGER – Afgelopen woensdag kregen enkele vertegenwoordigers van de dorpsbelangen van Borger-Odoorn een verkeers-smiley uit handen van wethouders Houwing en Wind. De smileys fungeren als snelheidsmeter. Wanneer mensen zich aan de snelheid houden krijgen ze een lachend gezicht, mochten ze te hard rijden een pruilende smiley. De bedoeling is dat de lachende en pruilende smileys worden opgehangen op plekken waar vaak te hard wordt gereden.  

Belangrijk thema

Volgens de gemeente is verkeersveiligheid een belangrijk terugkerend thema voor haar inwoners. Het zou tijdens dorpsbezoeken door de wethouders veelvuldig genoemd worden. ‘Er wordt op sommige plaatsen stelselmatig te hard gereden en dat draagt niet bij aan de veiligheid en leefbaarheid in de dorpen’, aldus verkeerswethouder Nynke Houwing. ‘Vanuit de gemeente proberen we hier op allerlei manieren iets aan te doen. We passen de wegen aan of verlagen de maximumsnelheid. Maar uiteindelijk gaat het vooral om gedrag. De smileys kunnen daarin een positieve bijdrage leveren’.

Volgens wethouder Niek Wind zijn de smileys een mooi voorbeeld van bewonersparticipatie. ‘De dorpsbelangen hebben hierin een voortrekkersrol gehad en zij krijgen nu ook zelf de regie op inzet en gebruik van de smileys. De gemeente faciliteert hen met materiaal, onderhoud en educatie over het gebruik, maar de verantwoordelijkheid ligt verder bij hen.’

Dorpsbelangen

De digitale snelheidsmeters kunnen de dorpsbelangen zelf plaatsen, programmeren en uitlezen. Het biedt hun inzicht in het lokale weggebruik en rijgedrag. En daar kunnen ze conclusies uit trekken, maar daarmee kunnen ze ook de inwoners informeren, confronteren, motiveren of stimuleren om dat gedrag al of niet aan te passen. 

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal