Direct naar de inhoud.

Wildervank viert 375-jarig jubileum met feestweek en film uit oude doos

  • door:
  • op:
Paul Smalbil en Klaas Brouwer in hun montagekamer (foto: Jeroen Willems)

Wildervank viert deze week dat het dorp 375 jaar bestaat. Op de openingsavond is er een film te zien met beelden die in 1955 en 1966 zijn gemaakt van het dorp.

Paul Smalbil en Klaas Brouwer hebben in de afgelopen jaren geprobeerd om zoveel mogelijk mensen in de film te identificeren en van een naam te voorzien. ‘Een mooie, maar lastige klus’, aldus de twee overgebleven leden van de Foto-film en videogroep Wildervank.

De oorspronkelijke films zijn volgens Smalbil en Brouwer ooit in opdracht van het blindeninstituut gemaakt. ‘In die jaren werden er in veel meer dorpen dit soort films gemaakt. Het was eigenlijk niet veel meer dan een geluidswagen die door het dorp reed en dan kwamen er mensen naar buiten. Je ziet vooral mensen en wat ze aan het doen zijn. En verder misschien nog wat bedrijven’, zegt Smalbil.

‘Er is toch heel wat veranderd’

De films geven een mooi tijdsbeeld van Wildervank. Zo zie je beelden van textielwinkel Sijpkes en van spelende kinderen op de basisschool. ‘Ik vind het jammer dat er niet wat meer gebouwen op staan, maar verder is het een prachtige film. Je ziet dat er in al die jaren toch heel wat is veranderd. Ook in Wildervank’, lacht Brouwer.

Tachtig procent geïdentificeerd

Paul Smalbil groeide vroeger zelf op in Wildervank en zegt inmiddels zo’n tachtig procent van de mensen in de film te hebben geïdentificeerd. ‘Soms zetten we ook wel eens een berichtje op Facebook, maar daar wordt amper op gereageerd. Dat is wel jammer, want als mensen namen weten dan maken we een nieuwe versie’, zegt Smalbil.

De film is vanavond om 19.30 te zien in het Margaretha Hardenberg Cultuurcentrum in Wildervank. De toegang is gratis.

375 jaar Wildervank

De hele week worden er in Wildervank activiteiten georganiseerd voor jong en oud om het jubileum te vieren. Er is bijvoorbeeld een gekostumeerde voetbalwedstrijd bij v.v. Bareveld, een versierde fietsoptocht en een escaperoom. Voor de oudere inwoners zijn er activiteiten zoals een biljartwedstrijd, een klaverjastoernooi en bingo.

De feestweek wordt maandag geopend door het opnieuw onthullen van het borstbeeld van Adriaan Geerts Wildervanck, de stichter van het dorp.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal