Direct naar de inhoud.

Brand in Mussel was tweede keer bij dezelfde varkensboer

  • door:
  • op:
© Hielke Bosch/RTV1

MUSSEL – Bij het agrarische bedrijf in Mussel waar gisteren brand uitbrak, is bij een andere vestiging al eens eerder brand uitgebroken. Dat gebeurde in 2019 bij een varkensboerderij van dezelfde eigenaar in het Utrechtse Linschoten.

Bij die brand vijf jaar geleden ging een stal van 20 bij 100 meter in vlammen op.

Net als in Mussel gisteren, rukten de politie en brandweer destijds in grote getale uit vanwege de mogelijkheid dat de brand oversloeg naar andere staldelen. Die bleven behouden. Wel kwamen bij de brand ongeveer 100 varkens om, meldde RTV Utrecht.

14.350 varkens en biggen

Het Utrechtse veebedrijf kocht de varkensboerderij in Mussel in 2005. Het had toen twee stallen en een vergunning voor nog twee stallen.

In de afgelopen jaren is de boerderij in Mussel flink gegroeid. In 2013 diende het bedrijf een uitbreidingsplan in voor een nieuw staldeel met 5.000 gespeende biggen. In totaal breidde het bedrijf uit toen naar 14.350 varkens en biggen, het aantal dieren dat er nog steeds wordt gehouden.

Afgelopen jaren werden opnieuw vergunningen voor uitbreiding aangevraagd. Daarbij ging het niet om meer dieren, maar wel om meer stalruimte om dieren over te verspreiden. Per nieuw staldeel zouden ruim 2200 varkens kunnen worden gehouden.

Volgens de brandweer gaat het bij de brand in ieder geval om ‘honderden varkens’ die bij de brand zijn omgekomen. Het is niet bekend of in de aanliggende staldelen ook varkens of biggen zijn overleden of worden geruimd.

De uitgebrande stal de avond na de brand | © Hielke Bosch/RTV1

Geen meldingen van onveiligheid

De politie gaat niet uit van brandstichting en doet ook geen verder onderzoek. Dat is aan de brandweer en de verzekeraar.

Ook zijn er volgens de gemeente Stadskanaal geen aanwijzingen van onveilige situaties bij het bedrijf. Dat is volgens een woordvoerder terug te zien in het verloop van de brand: ‘De brandwerende wanden van de stallen hebben het tijdens de brand gehouden, dus daar is het niet misgegaan.’ 

Volgens varkenshouder en voormalig voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Annechien ten Have uit Beerta worden er bij bedrijven in deze sector ieder jaar veiligheidskeuringen uitgevoerd.

‘Tijdens inspecties meten ze alles door en kijken ze of er in de elektra geen overbelasting of ophoping van stroom is. Dat kan gaan smeulen en is gevaarlijk. Ook controleren ze of de elektriciteitsleiders die van de ene naar de andere kant van de ruimte lopen ‘stops’ hebben, zodat het vuur niet kan verspreiden, zegt Ten Have.

Geschrokken

Bij de eigenaar zat ‘de schrik er goed in’, zei zijn aanwezige broer dinsdagavond. Die hielp samen met medewerkers en omstanders om de schade zoveel mogelijk te beperken. De eigenaar wil zelf niet met de pers praten.

Een dag later is de boerderij afgezet met zichtschermen om pottenkijkers te voorkomen. De dode varkens worden geborgen door een organisatie die in opdracht van de overheid kadavers en dierlijk restmateriaal ophaalt voor verwerking en vernietiging.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal