Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Cliëntenplatform Stadskanaal zegt vertrouwen op in college

STADSKANAAL – Naar aanleiding van het aanvaarden van de participatie verordening op 23 september 2012 door de meerderheid van de gemeenteraad in Stadskanaal heeft het bestuur van het Cliëntenplatform besloten in gezamenlijkheid hieraan niet te willen en kunnen meewerken. De verordening bevat teveel ongewenste punten (onafhankelijkheid en onpartijdigheid komt in het geding, te kleine formatie, en te weinig hoop om daadwerkelijk invloed te kunnen uitoefenen in adviezen op verordeningen namens onze achterban). Volgens Jurrie Siepel, woordvoerder namens het cliëntenplatform, zijn er een aantal overleggen geweest met de gezamenlijke adviesraden. Daarin is men gekomen met een eensluidend advies richting College en de gemeenteraad en dan is het wel zeer frustrerend dat er helemaal niets is overgenomen van de wensen van de leden van de adviesraden.

Siepel: “Het College heeft altijd mooie woorden over burgerparticipatie maar in werkelijkheid betekent het accepteren van deze participatie verordening dat onze adviesraad in feite monddood wordt gemaakt en dat we nauwelijks instrumenten hebben om iets te kunnen doen voor de kwetsbare burger zoals jongeren, ouderen, gehandicapten en uitkeringsgerechtigden. De overheid wil dat de burger meer betrokken raakt bij de politiek. Het is zelfs een wettelijke verplichting. De gemeente Stadskanaal voldoet weliswaar aan deze wettelijke verplichting, maar wil toch vooral haar eigen gang blijven gaan, en heeft blijkbaar moeite met elke vorm van inspraak”, aldus de secretaris van het platform.

Volgens Siepel zijn er in het verleden vaker mensen opgestapt omdat ze vonden dat het College zich nauwelijks iets aantrok van adviezen. ”De vertegenwoordigers van de gemeente beloven elke keer weer beterschap maar aan het eind van het liedje is het weer hetzelfde verhaal en stapt er weer een groep op. We vinden het dan ook onbegrijpelijk dat men een lid van het College en een ambtenaar wil laten aanschuiven bij de selectiecommissie betreffende de nieuw te vormen participatieraad. Daarmee is de onafhankelijkheid en de onpartijdigheid onvoldoende gewaarborgd”. Siepel vervolgt: “De teleurstelling in het College is nu dusdanig groot dat wij in gezamenlijkheid besloten hebben niet te willen meewerken in het uitvoeren van de nieuwe participatie verordening en het vertrouwen opzeggen in het College”.

Wethouder Jan Willem van de Kolk reageerde door te zeggen dat de nieuwe participatieraad onderdeel van de gemeente is. Dat is de ook reden waarom we betrokken zijn bij de samenstelling. De participatieraad bestaat uit de samenvoeging van het WMO-platform, cliëntenraad en de seniorenraad. De adviezen die hier worden gegeven moeten de besluitvorming verbeteren, maar wij nemen die besluiten. De participatieraad is geen belangenbehartigingsorganisatie. Die staat los van ons en met deze samenstelling bemoeien we ons dus niet.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

4 Reacties op “Cliëntenplatform Stadskanaal zegt vertrouwen op in college

  1. Blij dat de raad inspraak van heren Siepel en Visser naast zich neerlegt. Beter voor gehandicapten. Ik grizel nog van Visser

  2. De heren komen er ook achter dat de politiek er zit voor zichzelf en niet voor hun idealen. Zet de huizen naast de gemeentelijke kieslijst van de Pvda dan weet je genoeg, dan zie je er direct voor wie ze er zitten.

  3. De politiek zit er vanwege zijn idealen om deze te verwezenlijken voor zijn kiezers en burgers .
    Wat betreft cliéntenraad daar had de politiek wel beter naar kunnen luisteren .

  4. Wat een onzin verhaal van de wethouder. Zij willen burgerparticipatie maar gaan gewoon in alles hun eigen gang dan kun je participatieraad net zo goed opheffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.