Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Meerderheid leden adviesraden zeggen vertrouwen in College op!

Jan-Willem van de Kolk

STADSKANAAL – (met reactie J.W. van de Kolk) Naar aanleiding van het besluit van de meerderheid van de gemeenteraad op 24 september om het collegevoorstel aan te nemen inzake de Verordening participatieraad (vervanger van de Seniorenraad, het Cliëntenplatform Stadskanaal en de WMO-raad) is een groot deel van de leden (van het Cliëntenplatform en WMO-raad) uit frustratie opgestapt. De verordening bevat voor deze leden zoveel ongewenste punten dat opstappen de enige optie bleek.

Volgens de opgestapte leden heeft het College en de gemeenteraad (redactie: D66 en SP waren tegen het voorstel) doelbewust aangestuurd op deze confrontatie door vast te houden aan de eigen invulling van de verordening. De wijzigingen die de adviesraden op essentiële onderdelen adviseert zijn door het College genegeerd. De gemeenteraad heeft, naar het zich laat aanzien, klakkeloos het college gesteund. De adviesraden hebben niet voor niets een brief aan de gemeenteraad gestuurd waarin alle bezwaren op een rij zijn gezet en waarvan de conclusie niets aan duidelijkheid te wensen overlaat: ”hier werken we niet aan mee”.

De gezamenlijke adviesraden vinden dan ook dat de verordening veel te veel ruimte geeft aan de gemeente om te doen wat haar goed lijkt en tast daarmee de eigen verantwoordelijkheid van de van de nieuwe adviesraad aan. Het is volgens de leden betreurenswaardig dat juist in de huidige tijd waarin een grote omslag plaatsvindt, de gemeente een grote kans heeft laten lopen om werkelijk voor draagvlak te zorgen en vorm te geven aan participatie en medezeggenschap door burgers. Mooie woorden over Burgerparticipatie ten spijt kan deze verordening niet verhullen dat daadwerkelijke invloed van (kwetsbare) burgers op beleid waar zij mee te maken krijgt niet aan de orde is. Het onlangs verschenen rapport van de WRR (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) over de “doe-democratie” (door de overheid de laatste tijd zo sterk benadrukt) zegt onder meer “Wie burgers wil betrekken, moet vooral denken vanuit hun perspectief, anders haken burgers af”. Het advies luidt; geef verantwoordelijkheid terug aan de burgers.

“Zo is het maar net”, volgens André Oost, namens de opgestapte raadsleden. ”Maar niet in Stadskanaal want daar wil de gemeente vooral zelf de zaken regelen. Een advies is mooi maar ook lastig. Ondanks de constructieve opstelling van de adviesraden hebben wij al veel langer het gevoel voor spek en bonen mee te doen omdat er van onze adviezen weinig wordt overgenomen. Wellicht is de kwaliteit van onze adviezen ondermaats en moeten we daar naar kijken maar dat is overigens niet het beeld dat we zelf hebben en wat we hebben gehoord van College of gemeenteraad”.

Het is overigens niet de eerste keer dat er heibel is over de opstelling van de gemeente tegenover de adviesraden. Een aantal jaren geleden heeft een soortgelijke situatie zich voorgedaan. Het lijkt er niet op dat de gemeente er wat van heeft geleerd zegt André Oost. ”De teleurstelling en frustratie van onze opgestapte leden is groot, temeer omdat de gemeenteraad zo weinig kritisch is geweest. Ook de gemeenteraad heeft er blijkbaar geen boodschap aan dat 3/4 van de leden van de drie adviesraden nu opstapt”. Of dat het begin van een nieuwe en succesvolle start kan zijn, is volgens de opgestapte leden zeer twijfelachtig. Het lijkt er meer op dat de burgerparticipatie in Stadskanaal een papieren tijger blijft, precies zoals het College graag wil en de gemeenteraad weinig kritisch toeziet, aldus Oost namens de opgestapte leden.

Wethouder Jan Willem van de Kolk is naar aanleiding van de ontstane situatie om een reactie gevraagd. Hieronder hoor je zijn kant van het verhaal:

[youtube id=”SUjvxLGRWQI” width=”600″ height=”350″]

 

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

11 Reacties op “Meerderheid leden adviesraden zeggen vertrouwen in College op!

 1. Begrijp er weinig van maar de gemeenteraad heeft ze toch opgeheven. Waarom stappen ze dan op?

 2. Meer als 75% van de mensen stapt op. Maar de wethouders begrijpt het niet. Hij heeft het over een democratische genomen beslissing. Hij zal bedoelen fractiediscipline.(fractie moet doen wat hij zegt en dat geldt voor alle partijen van het college.

 3. Typische Pvda, Cda cultuur(machtsmisbruik)

 4. dit komt omdat het evenwicht ver zoek is, als van de 23 zetels er 19 bezit valt er niet veelo meer voor de oppstie te doen nals ja en amen.

 5. Als lid van één van de raden voel ik me erg bezwaard. De berichtgeving klopt niet. Er zijn enkele leden die een beeld schetsen dat niet klopt en erg ongepast is. De samenwerking met de ambtenaren en de wethouders hebben we vaak als plezierig ervaren. Wel zijn we het eens dat er wat moet gebeuren. Ik wens de leden van de nieuwe raad veel succes en wil de gemeente bedanken voor de samenwerking.

 6. Lid van de raad

  Anoniem we hebben je geluid niet gehoord tijdens de vergaderingen. De samenwerking met de ambtenaren is inderdaad altijd als plezierig ervaren. Maar 80% van de mensen stopt omdat het geen vertrouwen heeft in het college.

 7. Lid van de raad

  Er is niemand geweest die het niet met de strekking van de brief/persbericht eens was. Niemand heeft een signaal afgegeven het er niet mee eens te zijn.

 8. Net als in de stad heb je bij de Pvda in Stadskanaal 2 groepen bestuurders en socialisten. De 1e groep heeft het helaas voor het zeggen.

 9. Gelukkig dat ze het voor het zeggen hebben. Laat Siepel maar samenwerken met de SP. Zelden zoom zooitje meegemaakt

 10. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwam slechts 48% van de kiezers opdagen. Dan lijkt me als je wilt dat mensen het vertrouwen in de politiek moeten terugkrijgen dat je burger en belangenorganisaties serieus moet nemen en hun adviezen niet maar zonder meer ter zijde moet schuiven ongeacht hoe je over de politiek denkt. Dan kun je een geweldig bestuursakkoord afsluiten en gewoon je eigen gang gaan maar dat betekend dat er nog meer mensen gaan afhaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.