Direct naar de inhoud.

Bezuinigingen bij de lokale, regionale en landelijke publieke omroep

  • door:
  • op:

Begin deze maand mocht ik mijn ongeremde mening en visie ventileren in het populaire huis- aan huis weekblad voor de provincie Groningen ‘Groot Groningen’ over de media bezuinigingen. Martijn Folkers had mij hoogst persoonlijk hiervoor uitgenodigd. Nou laat ‘Brinkieman’ geen kans onbenut als de lokale omroep hier in meegenomen kan worden, en dat mocht! Er was slechts één beperking. De column moest beperkt blijven tot 350 woorden. Daarom hieronder de volledige ‘iets aangepaste’ tekst (-;

Rubriek GrensGetrokken
Rubriek GrensGetrokken

Grens Getrokken – Hallo Martijn,

Ik heb zo geheel mijn eigen mening over de voorgenomen bezuinigingen in omroepland. Hier komt het op neer: De landelijke publieke omroep heeft al 200 miljoen euro moeten bezuinigen en daar komt nu nog eens 100 miljoen bovenop. Ook de regionale zenders moeten bezuinigen. Hun budget wordt met meer dan 15 procent gekort. Het huidige budget voor de dertien regionale omroepen bedraagt 142 miljoen euro. Daar wordt straks dus 25 miljoen euro op gekort. Het rijk wordt verantwoordelijk voor de financiering van de regionale omroepen i.p.v. de provincie. De derde laag van ons publieke bestel bestaat uit de lokale omroep. Hier valt weinig te bezuinigen omdat de financiering erg laag is ( 1,30 euro per woonunit). Dit geld komt overigens ook van het rijk en wordt via de gemeenten overgemaakt aan de omroep.

De bezuinigingen zijn deels terecht. Er wordt veel geld over de balk gesmeten bij de landelijke NPO. Inmiddels is men wel op de goede weg door het zuilenbestel in een strakker maatpak te hijsen. Zo kan veel geld worden bespaart. Nog verder bezuinigen op de financiering zou het einde betekenen van het publieke model. Dat moeten we niet willen. De NPO zendt drie keer zoveel informatieve programma’s uit dan de commerciële omroep. Richt zich bovendien op alle doelgroepen met een nadruk op kunst en cultuur. Publieke omroep is dus eigenlijk van onszelf. Commerciële omroepen willen logische wijze winst maken. Richten zich meestal op een doelgroep en zijn vooral sterk in het aanbieden van amusement.

Ik zou de 13 regionale omroepen terug brengen tot zes omroepen. Grotere regio’s dus. RTV Drenthe zou best samen kunnen met RTV Noord. Een goede nieuwsredactie met één sterk radio en tv kanaal. Het geld zit niet in de radio of tv zendapparatuur maar juist in de redacties en de salarissen van het personeel. Lokale omroepen kunnen dan in het gat springen waar de regionale omroep alweer te groot voor is geworden. Lokale omroepen zijn de echte oren en ogen in de straat. Door beter te gaan samenwerken met bijvoorbeeld een nieuwsredactie (nieuws server) en  programma’s (het bekende wiel) kunnen lokale omroepen die actief zijn in dezelfde regio machtig interessant worden. Lokale radiozenders kun je voorzien van een lokaal-venster gericht op de eigen leefomgeving en kunnen professionaliseren, krijgen hierdoor meer inkomsten en kunnen met vaste krachten werken naast vrijwilligers. De bovenkant (bestuurlijk) moet fuseren, aan de onderkant moet je het zo laten. Zo komt een programma voor Stadskanaal ook daadwerkelijk in Stadskanaal en content gericht op omgeving Bellingwedde in Bellingwedde terecht. We moeten af van de gemeente en provinciegrenzen. Lokaal en regionaal content moet gericht worden op de natuurlijke habitat. Door de bureaucratie te verminderen wordt alles al een stuk goedkoper. En waarom moet er jaarlijks zoveel afgedragen worden aan de BUMA, SENA en het AT? Maar dat is een heel ander verhaal..

 

Brinkieman-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal