Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde, Bellingwedde en Oldambt als één gemeente

De zes nieuwe gemeenten

De zes nieuwe gemeenten

STADSKANAAL – (update) In een live uitzending van RTV Noord werd vanavond het advies van de visitatiecommissie Groningen naar buiten gebracht. Een groep deskundigen onder leiding van oud CdK van Overijssel de heer Geert Jansen. Al een aantal jaren werd op een zeer vrijblijvende manier gedacht over de gemeentelijke herindelingen. Sentimenten waaiden op over en weer. De commissie stelde dan ook na vele gesprekken met de gemeentebestuurders vast dat er sprake was van teveel onderlinge concurrentie. Het nu uitgebrachte advies moet echter gezien worden als ‘niet’ vrijblijvend en de herindeling moet leiden tot een cultuuromslag waarbij de toekomstige gemeenten elkaar successen gunnen, aldus de commissie.

Uiterlijk 2017 moet de nieuwe bestuurlijke indeling klaar zijn en na de raadsverkiezingen in 2018 gaat de provincie Groningen op in zes gemeenten.  Momenteel kent onze provincie nog 23 gemeenten. De namen van de zes gemeenten zijn nog niet officieel bekend maar in eerste instantie wordt er gesproken over de gemeenten: Stad- Groningen, Hogeland, Eemsdelta, De Compagnie, Westerkwartier en Oost-Groningen.

De grote verrassing is dat de nog prille gemeente Oldambt ook meegenomen is in de herindeling.  De gemeente Stadskanaal gaat op in deze nieuw te vormen gemeente Oost-Groningen samen met gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. De nieuwe gemeente Oost Groningen zal bijna 100.000 inwoners krijgen. Op twitter is te lezen dat er ‘voorzichtig’ positief wordt gereageerd op de herindelingsplannen. Wel is het jammer dat er niet grensoverschrijdend is gekeken door de commissie Jansen vinden sommige twitteraars. Zo zou de ‘natuurlijke habitat’ beter bij de inwoners uit de kanaalstreek passen. Stadskanaal, Musselkanaal maar ook Ter Apel liggen immers aan de grens met de Drentse Monden. De gemeenteraden zijn nu eerst weer aan zet binnen deze grootschalige herindelingsoperatie die in 2018 moet zijn uitgevoerd. Voor de partij GBVlagtwedde hoeft het allemaal niet, die hebben volgens een tweet inmiddels de kachel aangemaakt met het rapport van de visitatiecommissie..

Aanbieden van het rapport  visitatiecommissie

Aanbieden van het rapport visitatiecommissie

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.