Direct naar de inhoud.

Geen boringen rondom Bourtange

  • door:
  • op:
NGC zuil Bourtange (f: B J Brinkman/RTVS)
NGC zuil Bourtange – F B J Brinkman

BOURTANGE – Burgemeester en wethouders van de gemeente Vlagtwedde willen niets van boringen weten in het gebied rondom Bourtange. In de bodem vlakbij de vesting is een zoutstructuur ontdekt die prima gebruikt zou kunnen worden voor de opslag van bijvoorbeeld gas. Dit blijkt uit het landelijke uitvoeringsprogramma Bodemconvenant Ondergrond. Daarin staat wat er overal in het land onder de bodem zit op grote diepte. ‘’Bij Bourtange is dat een uitloper van een zoutstructuur’’, zegt wethouder Herman Kuipers vandaag in het DvhN. Zo zou er bij de vesting een gasbuffer kunnen komen. “Daar zijn boringen voor nodig”, zegt Kuipers. “Die willen we absoluut niet bij Bourtange. Het is een beschermd dorpsgezicht, heeft een historisch karakter en is belangrijk voor ons als toeristische trekpleister. We willen de omgeving van Bourtange niet ontsieren door boortorens en de apparatuur hiervoor”.

Kuipers benadrukt dat er op dit moment nog geen sprake is van boringen, dat het Uitvoeringsprogramma daar ook niet over rept. “Maar we hebben alvast besloten de rijksoverheid te berichten dat we boringen als ongewenste ontwikkeling zien. De rijksoverheid kent dan alvast ons standpunt.” In de brief van de gemeente Vlagtwedde wordt ook nee gezegd tegen eventuele winning van schaliegas in het Westerwolde (natuur)gebied.

Gebied rondom de vesting Bourtange -  f: B J Brinkman / RTVS
Gebied rondom de vesting Bourtange – f: B J Brinkman / RTVS-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal