Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Restauratie Jatrie vordert gestaag

Jatrie 1 STADSKANAAL – Het nieuwe stuurhuis van het vrachtschip Jatrie krijgt vorm. De Jatrie is een oud-Veenkoloniaal binnenvaartschip, dat het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal in 2008 door een schenking heeft gekregen. De laatste eigenaar, Harm Davids, had als wens dat het schip daar zou komen te liggen. Het schip was in zeer slechte staat van onderhoud. Stichting Jatrie is bezig om het schip in fases te restaureren.

Leerlingen van het Noorderpoort te Stadskanaal zijn, onder leiding van docent Harry van Greven, gestart met het maken van een replica van het originele stuurhuis. Het oude stuurhuis was geheel verrot. Jens Wind, oud-leerling van het Noorderpoort, heeft op basis van de sloopresten achttien digitale werktekeningen gemaakt.Van het geheel demontabele stuurhuis wordt in school een proefopstelling gemaakt. Na voltooiing van dit leerwerkproject zal volgend voorjaar het stuurhuis definitief op het schip worden geplaatst.

Inmiddels zijn ook, met inzet van leerlingen van het Noorderpoort, zestig dekluiken vervangen. Dankzij een financiele bijdrage van het projectenfonds van de Rabobank Zuid en oost Groningen is het benodigde materiaal ingekocht. Voor de verdere restauratie en inrichting van het schip is het stichtingsbestuur momenteel druk doende om financiele middelen te verzamelen voor het inhuren van een leerwerkmeester. Deze vakman moet leerlingen van het Noorderpoort ter plekke begeleiden bij de verschillende werkzaamheden.

Jatrie 2Jatrie 3

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.