Direct naar de inhoud.

RTV Stadskanaal opent nieuwe omroepstudio

  • door:
  • op:
Het huidige bestuur van RTVS
Het huidige bestuur van RTVS  (f: Nieuwsbode)

STADSKANAAL – Het is dit jaar 10 jaar geleden dat Grietje Westerhof, Adriaan Foekens, Boelo Lutgert en Bert Jan Brinkman naar de notaris stapten om de Stichting Lokale Omroep Stadskanaal op te richten. Een jaar later verleende Het Commissariaat voor de Media de felbegeerde zendmachtiging. Stadskanaal zat op dat moment al geruime tijd zonder een lokale omroep omdat voorganger LOK zich diep in de schulden had gewerkt.

 

 

Krantenknipsels uit het begin
Krantenknipsels uit het begin

Begin
RTV Stadskanaal zag zich gesteund door een grote groep vrijwilligers die ruime ervaring hadden opgedaan bij de LOK. Al spoedig werd er een studio- locatie gevonden in Nieuw Buinen dankzij een tip van makelaar Kok. Hoofdtechniek Martin Wilkens kon aan de slag met de bouw van de studio. Vergunning voor een zendmast werdaangevraagd en zo gingen de eerste uitzendingen van start in november 2006. De feestelijke opening werd toen verricht door oud burgemeester Jur Stavast. Omdat de studio gelegen was op het bedrijventerrein ‘De Drentsepoort’ was dit natuurlijk geen ideale situatie als omroep voor de gemeente Stadskanaal.  Maar het was een mooi begin! Bovendien leefde er jarenlang de gedachte om samen te gaan met lokale omroep RTV Borger Odoorn. In het pand zou immers een ideale streekomroep gevestigd kunnen worden. Helaas is dit er nooit van gekomen. In 2010 liep RTV Stadskanaal tegen echte problemen aan. Er bleek onvoldoende internet bandbreedte. Door het ontbreken van een kabel op het bedrijventerrein zou er nooit een TV station gestart kunnen worden. Bezoekers die slecht te been waren konden ons niet goed bereiken omdat we drie hoog zaten en er waren geluiden dat we onvoldoende zichtbaar waren. “Waar zitten jullie dan”, was een vaak gehoorde opmerking. Hierdoor was er de wens om in Stadskanaal zelf te gaan zitten, in het gezichtsveld. Uitgangspunt was een studio op de begane grond, kabelaansluiting en meer werkruimte want de omroep was inmiddels behoorlijk uit zijn jasje gegroeid.

Nieuwe studio

De nieuwe studio
De nieuwe studio (f: Nieuwsbode)

Met hulp van de gemeente Stadskanaal werden deze wensen vorig jaar allemaal werkelijkheid. Het gemeentebestuur bood de omroep ruimte aan in het pand (deel van de oude bibliotheek) waar ook theater Geert Teis en de muziekschool zijn ondergebracht. Na een flinke verbouwing en met hulp van enkele medewerkers kon er hier vandaan gestart worden op 28 september vorig jaar. Dit was gelijktijdig met de opendag van de Muziekschool en het theater Geert Teis. Op deze dag stonden de deuren ook open van RTV Stadskanaal en vele bezoekers konden toen de omroepstudio voor de gemeente Stadskanaal van binnen bekijken.

 

Opening

UitnodigingZaterdag 11 januari 2014 is het dan eindelijk zover. Wethouder Erik Bieze zal de officiële opening verrichten om 15.30 uur. De opening van de studio zal gevierd worden samen met de medewerkers, familie en genodigden uit de mediawereld. Tien bewogen jaren zijn inmiddels voorbij gegaan vanaf de oprichting tot nu. Het huidige bestuur van de omroep bestaat nog steeds uit de oprichters: Boelo Lutgert, Bert Jan Brinkman, Arie Foekens en is daarnaast uitgebreid met Johan Orsel, Arnold Jeuring en Eric Koops. De omroep heeft een programmabeleidbepalend orgaan (PBO) die door Jaap Duit wordt aangestuurd. De PBO-leden zijn allemaal representatief voor maatschappelijke stromingen in de gemeente Stadskanaal. Daarnaast kan RTV Stadskanaal rekenen op zo’n veertig ‘vrijwillige’ medewerkers. Deze groep mensen maken het , met elkaar, mogelijk dat de gemeente Stadskanaal beschikt over: lokale radio, een informatieve website en het nadrukkelijk aanwezig zijn op sociale media zoals youtube, twitter en facebook. Ook wordt er serieus gewerkt aan het opzetten van een kabel-televisiekanaal, een lang gekoesterde wens.

Toekomst
De gemeentelijke herindelingen voor de provincie Groningen zullen over enkele jaren doorgevoerd worden. Dat zal betekenen dat er grote veranderingen gaan plaatsvinden. Ook voor de lokale omroepen, want in de mediawet staat dat er maar één lokale omroep mag bestaan per gemeente. RTV Stadskanaal heeft aangegeven tijdens overleg vergaderingen met de buuromroepen het geen probleem te vinden te moeten fuseren tot een nieuwe omroepstichting. Hier liggen vooral nieuwe kansen en mogelijkheden. Maar zover is het nog niet en tot die tijd is het nog gewoon: ‘Stichting Lokale Omroep Stadskanaal’. Opgericht, op een mooie winterse dag, in het kantoor van de notarissen ‘Dijkstra Jansen Bergman’ op tien november 2004.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-