Direct naar de inhoud.

Naam ‘Mister SC Veendam’ voor eeuwig verbonden aan stadion

  • door:
  • op:
De familie Nienhuis voor het stadion van SC Veendam (foto: Bert Buiring)

VEENDAM – De Kielsterachterweg is niet veranderd. Vanaf Hoogezand is het rechtdoor. De maximumsnelheid is nog altijd tachtig kilometer per uur. Ik rij de afslag naar Kiel-Windeweer voorbij. Ik kijk naar links, de vier lichtmasten zie ik niet in de verte. De lampen branden nog niet.

De eerstvolgende rotonde neem ik driekwart. Na een minuut of vijf rij ik Veendam binnen. Dan weet ik het even niet meer want ik neem een afslag te vroeg naar De Langeleegte. Maar desondanks weet ik dat ik er bijna ben.
Jarenlang was het mijn vaste route naar het stadion van SC Veendam. Tot maart 2013. De voetbalclub had de strijd verloren tegen een al jarenlang dreigend faillissement. In de jaren die volgden reed ik bijna bij elk bezoek aan Veendam even langs om de geur van voetbalhistorie op te snuiven, wetende dat het nooit meer hetzelfde zou worden. Betaald voetbal aan De Langeleegte is er niet meer.
Vrouw, dochter en zoon Henk Nienhuis bij het borstbeeld van ‘Mister Veendam’ in het stadion (foto: Henk Elderman/RTV Noord)
Ik kom er nog een keer voor een uitvaartdienst van een bekende. De lichten branden dan niet, maar wel als ‘Mister Veendam’ Henk Nienhuis er opgebaard ligt. Ik wens de familie sterkte met het verlies van de man die voetbal ademde. Bijna vier jaar na het faillissement van zijn club heeft Henk Nienhuis na een slopende ziekte ook zijn strijd verloren. Veel bekende gezichten uit de voetbalwereld nemen afscheid. Een veel gehoorde opmerking is: ‘Hier kan zo weer betaald voetbal gespeeld worden.’
Maar dat blijft een illusie. Jammer, maar de gemeente Veendam heeft het sportpark grondig aangepakt. Amateurclub Veendam 1894 speelt nu op de nog altijd prima grasmat. Daarnaast hebben onder andere Wielervereniging De Stormvogels en Judoschool Veendam er onderdak gevonden. Het complex straalt gelukkig nog altijd sport uit. En leren want de campus van Scholengemeenschap Winkler Prins is onderdeel geworden van het Leer- en Sportpark in Veendam.
Iets wat Nienhuis hoog in het vaandel had. Hij was leraar Nederlands aan de LTS in Veendam. Daarnaast was sport en dan met name voetbal zijn grote passie. Nu de werkzaamheden bijna zijn afgerond, is het ook niet meer dan terecht dat nu de naam ‘Henk Nienhuis Stadion’ boven de hoofdingang prijkt.
‘Mister Veendam’ blijft voor eeuwig verbonden aan stadion De Langeleegte (foto: Henk Elderman / RTV Noord)
De officiële onthulling is klein opgezet. Sportwethouder Henk Jan Schmaal voert allereerst het woord. Tegenover hem zit de familie Nienhuis. Schmaal legt uit waarom het stadion juist die ene naam moèt krijgen. Vrouw Gretha is omringd door zoon Evert Jan, dochter Annelien en partners. Beide kleinkinderen zijn er ook bij. Nienhuis’ kinderen worden naar voren geroepen. Schmaal telt af. Vijf, vier, drie, twee, één. Met de handen op elkaar drukken dochter en zoon de rode knop in. Een meterslange doek zakt naar beneden. De naam die nu voor eeuwig vastgeklonken is aan een van de meest iconische stadions in Nederland en daarbuiten verschijnt. Annelien en Evert Jan omhelzen elkaar. Het emotioneert hen duidelijk.
‘Van Henk hoefde het denk ik niet. Hij was niet zo inhalerig met dat soort dingen. Hij bleef gewoon de jongen uit Nieuw-Buinen.’ (Gretha Nienhuis).
Daarna komt moeder met kleinzoon de laatste handeling doen. Het licht moet immers gaan branden in de letters. De stekker gaat in het stopcontact. Gretha Nienhuis geniet zichtbaar. ‘Dat zijn naam er nu opstaat vind ik heel mooi,’ vertelt ze met natte ogen. ‘Van Henk hoefde het denk ik niet. Hij was niet zo inhalerig met dat soort dingen. Hij bleef gewoon de jongen uit Nieuw-Buinen. Toen wij als familie door de gemeente Veendam gevraagd werden wat we vonden van het idee, vonden we dat een hele eer.’ zegt ze tot slot in een van de ruimtes op de tweede verdieping met uitzicht op het veld.
En inderdaad, er kan met enige fantasie weer betaald voetbal gespeeld worden. Henk Nienhuis zou zich er zeker voor inzetten.
Dit is een artikel van RTV Noord en Henk Elderman. RTV1 en RTV Noord werken sinds dit jaar intensief samen om te zorgen voor meer regionaal nieuws.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal