Direct naar de inhoud.

Sandra van Nieuwland In Geert Teis

  • door:
  • op:

Sandra van Nieuwland Theater tour 2014 - Fotograaf Stephanie PistelSTADSKANAAL – Sandra van Nieuwland trekt met band theaters langs – Ze was dé verrassing in seizoen 3 van The Voice Of Holland en sindsdien is de hardwerkende Sandra van Nieuwland een van de populairste zangeressen van ons land. Nadat ze in november haar nieuwe album Banging On The Doors Of Love uitbracht, vol zelfgeschreven nummers, trekt ze nu door Nederland met haar eerste theatertour.

Ze kan het niet genoeg benadrukken: tijdens de gloednieuwe theatershow van Sandra van Nieuwland draait het vooral om de muziek. Daar heeft ze ook genoeg van, nadat ze afgelopen november Banging On The Doors Of Love uitbracht – haar eerste album vol zelfgeschreven nummers. “We zijn net begonnen met de theatertour, dus er wordt nog hier en daar aan de show geschaafd”, zegt de zangeres. “Maar ja, sowieso staat de muziek voorop. Het is een afwisselende show; met kleine liedjes, maar ook met pit. Met een volledige band spelen we in elk geval de nummers van het nieuwe album. Daarnaast doe ik nog wat liedjes die de plaat net niet haalden, want ik had meer geschreven dan erop paste.” Ook enkele van de hits die ze scoorde tijdens The Voice Of Holland komen aan bod, zij het vaak in nét even andere versies. Al met al een avondvullende show, waar Sandra het publiek haar veelzijdige talent laat zien.

Een show, ook, die echt past in het theater: “Alle liedjes zijn met elkaar verbonden door het verhaal wat ik vertel, en dat wordt nog best persoonlijk.” Waar ze over vertelt, wil Sandra nog niet allemaal weggeven. “Dat is net zoals uitleggen waar een liedje over gaat, dan haal je de magie weg! Maar om een voorbeeld te noemen: een nummer gaat over mijn broertjes (een tweeling, red.) en dat licht ik wel toe. Op andere momenten vertel ik misschien een anekdote over vroeger en als je dan goed luistert naar het liedje, zou het kwartje kunnen vallen”, vertelt ze ietwat geheimzinnig.

Niet te letterlijk
Het zichzelf ook persoonlijk blootgeven vond ze best spannend, geeft de zangeres toe. “Al doe ik dat nog veel meer in mijn liedjes en vertel ik natuurlijk geen dingen die ik niet kwijt wil. Ik vind het eigenlijk maar een raar idee dat mensen komen om van alles over mij te horen en ik de hele tijd maar over mezelf moet praten! Bij sommige stukjes denk ik ook wel: wie zit hier nu op te wachten?”, lacht ze. “Hoewel ik het niet van plan was, vertel ik uiteindelijk best veel over mezelf. Zonder dat ik dus té letterlijk uit de doeken doe waar liedjes precies over gaan.”

Voor het in elkaar zetten van haar theatershow werkte Sandra samen met cabaretière en regisseuse Kiki Schippers. “Door mijn studie Kunst en Kunstbeleid ben ik natuurlijk bekend met theater, maar zij heeft wat meer ervaring met het daarin echt spelen op de vloer. Het is niet zo dat Kiki alles heeft bedacht, we gingen vooral samen in gesprek. Haar bijdragen waren niet zozeer muzikaal, maar gingen over het verhaal, de volgorde, het decor, dat soort dingen. Sowieso kan iemand anders mijn teksten niet schrijven, ik moet dit in mijn eigen woorden doen. Ik heb niet alles van voor naar achteren in mijn hoofd zitten stampen, maar het is wél handig om van tevoren te bedenken hoe je iets vertelt. Want als je mij gewoon laat praten, zou de show al snel drie, vier uur duren!”

De foyer in
Vorig jaar deed Sandra al een clubtour, toen nog voornamelijk met covers uit The Voice Of Holland en van haar eerste album And More. “Het publiek was toen enthousiast, maar ook aandachtig”, herinnert ze zich. “Mensen stonden echt te luisteren naar de liedjes. Ik weet het niet meer precies, maar waarschijnlijk kwam daar het idee vandaan om deze keer het theater in te gaan. Want daar zitten mensen écht stil op een stoel te luisteren. Al is het grappige dat op het nieuwe album juist ook nummers staan die wat stoerder en ritmischer zijn, zeker als we ze met de hele band spelen! Maar ik breng ook rustige liedjes. De show is een veelzijdig geheel geworden.”
Mét een bijzonder einde: na elke show zoekt de zangeres zelf het publiek op. “Ik ga na het optreden de foyer in om een praatje te maken met mensen, te signeren en eventueel op de foto te gaan. Dat is voor mij een goede gelegenheid om te weten te komen wat mensen ervan vonden. Ik vind het wel fijn om even dat contact op te zoeken. Ben ook heel benieuwd of mensen geraakt worden, en door welke nummers dan.”

Drie wensen
Een theatertour was een lang gekoesterde wens, bekent Sandra: “Niet gelogen: kort voor The Voice lag ik een keer in bed en bedacht wat ik nu echt zou willen. Een plaat maken met eigen nummers, was het antwoord. Maar ook zag ik toen al het theater en publiek voor me. Het is mooi dat ik dat nu mag doen. Dat mensen de moeite willen nemen om een oppas te regelen, naar mij te komen kijken en luisteren en dan door de show een mooie avond hebben.” Grappig: met haar optreden op Eurosonic/Noorderslag in Groningen, waar ze opgroeide, van begin dit jaar erbij werden binnen enkele maanden drie van haar grote wensen vervuld. Toch is de zangeres nog lang niet klaar: “Ik leer voortdurend bij. Heb nu al zin om weer te gaan schrijven en daarin verder te komen. Na het theater speel ik met mijn band op Paaspop en ik hoop daar nog wat andere festivals aan toe te kunnen voegen. We gaan het zien. Maar eerst deze theatertour!”

Stadskanaal
Op 7 maart a.s. is Sandra te zien in Theater Geert Teis in Stadskanaal. Gesteund door een geweldige live band, zal Sandra alle hits spelen waarmee ze doorbrak. Maar daar blijft het niet bij. Ze werkt momenteel aan een nieuw album waarmee ze laat zien dat ze veel meer in huis heeft. De voorstelling begint om 20.00 uur!



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal