Direct naar de inhoud.

Illegale dump en lekkende chemische vloeistoffen voormalig Philips terrein

Daags na de brand Kartcentrum oude Philipsterrein (F: 112 regioflits.nl)
Daags na de brand Kartcentrum oude Philipsterrein (F: 112 regioflits.nl)

STADSKANAAL – Het voormalige Philips-terrein aan de Elektronicaweg (Dideldom) is nog altijd niet gesaneerd. Een deel van het complex werd in augustus 2012 getroffen door een grote brand waarbij asbest vrijkwam. Op het terrein ligt ook nog een grote hoeveelheid chemisch afval opgeslagen. Volgens burgemeester Baukje Galema ligt het afval veilig achter slot en grendel en bestaat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Maar uit onderzoek van RTV Noord blijkt dat de bunkers met chemisch afval zijn opengebroken en vrij toegankelijk zijn.

Volgens de regionale omroep RTV Noord zijn de sloten geforceerd door krakers en door mensen die er illegaal afval hebben gedumpt. Volgens het RTV Noord onderzoek lekken er chemische vloeistoffen uit een aantal opslagtanks. “Kennelijk is er geen behoefte om in te grijpen. Niet van de kant van de curator en de politie, maar ook niet door de gemeente”, schrijft de publieke omroep van de provincie Groningen vandaag op haar website.

Burgemeester Galema
Om welke stoffen het gaat en hoe schadelijk ze zijn voor de volksgezondheid is niet bekend. Ook burgemeester Galema is dus niet op de hoogte van de huidige stand van zaken. ‘Wij zijn als gemeente geen eigenaar en ook ik mag op andermans terrein geen controles uitvoeren. We hebben overleg met de curatoren om stappen te maken. Want zoals het terrein er nu bij ligt dat wil de gemeente niet, dat willen de bewoners niet en dat willen de bedrijven in de omgeving ook niet.’

Toekomst
Hoewel het voormalige Philips-terrein nog geen eigendom van de gemeente is, worden er achter de schermen wel gesprekken gevoerd. “Wij zijn met partijen die geïnteresseerd zijn om samen met ons het Mercuriuspark aan te pakken in overleg. Ook over de sanering van het terrein”, aldus burgemeester Galema. Maar voor het zover is willen de curatoren eerst dat de krakers het terrein verlaten. Daarom dient er vandaag een kort geding voor de rechtbank in Groningen.

[ lees alles op: RTV Noord.nl ]

Eén reactie op “Illegale dump en lekkende chemische vloeistoffen voormalig Philips terrein”

  1. Diverse malen contact gehad met de gemeente maar we werden nooit serieus genomen. Ook wij ondervinden veel hinder van het terrein hun al vaak gewezen op het gevaar ook ons is verteld het duurt geen maanden meer en nu zijn we al weer maanden verder het zelfde verhaal vertellen ze nu ook weer aan RTV Noord hoe geloofwaardig kom je dan nog over als Burgemeester van Stadskanaal. Er is geld uitgekeerd voor het opruimen van de inventaris van het Kartcentrum er is nooit iets opgeruimd het geld is voor andere doel einden gebruikt wij zijn in het bezit van de gegevens van de verzekeringen de gemeente laat het allemaal gebeuren. Vrachtwagens vol Koper en IJzer zijn er afgevoerd en de politie kijkt er naar en rijd weer weg . Weten wij nu meer dan de Gemeente . Dit is nog maar een gedeelte wij weten nog meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-