Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Begripvoller met elkaar omgaan tijdens discussies windmolens

Windmolen clusters Drentse Monden

Windmolen clusters Drentse Monden

2e EXLOERMOND – Het opstootje bij een informatieavond over de komst van windmolens in de Veenkoloniën afgelopen woensdagavond, was helemaal niet nodig geweest. Als de demonstranten die buiten stonden maar hadden geweten wat er aan de hand was. Dat zegt burgemeester Marco Out van Borger-Odoorn vandaag via RTV Drenthe.

De informatiebijeenkomst was bij een zalencentrum in 2e Exloërmond. Inwoners van het gebied zijn tegen de komst van het windmolenpark en vinden dat er te weinig naar ze wordt geluisterd. Een deel van die tegenstanders verzamelden zich voor de deur van het zalencentrum. Toen ze naar binnen wilden gaan werden ze tegengehouden door enkele portiers. Er ontstond een worsteling waarbij flink geduwd en getrokken werd. Uiteindelijk mochten de actievoerders alsnog naar binnen.

Burgemeester Out: “Wat je vooral merkt is dat mensen hun emotie en gevoel kwijt moeten kunnen. Woensdag ontstond even een moment dat dat niet ging gebeuren. Dat had gisteren begripvoller kunnen worden opgelost”. Out hoopt dat de initiatiefnemers van de parken, het ministerie en de provincie eindelijk begrijpen dat er geen ‘overkill’ aan windmolens moet ontstaat. Bovendien moeten ze er veel meer van kunnen profiteren.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Begripvoller met elkaar omgaan tijdens discussies windmolens

 1. Er wordt wel degelijk geluisterd naar tegenstanders, maar hun eisen zijn onrealistisch. Nu kan elke bestuurder en project ontwikkelaar dat zeggen, onrealistische eisen, maar het is uiteindelijk aan de burgemeester, meneer Out, die zijn burgers moet vertellen: ” Die molen gaan er komen”

  Wekt de burgemeester de indruk dat die molens nog zijn tegen te houden, dan roept de burgemeester zelf de opstand over zich af.

  Daar komt nog iets bij.
  Tegenstanders zullen nooit voorstander worden, daarom moet de gemeente dat ook niet proberen.
  Maar er zijn vele inwoners van Borger Odoorn, die best voordeel willen krijgen uit windmolens, als ze er toch komen.
  Daar zit de sleutel voor het gemeentelijke proces.
  De gemeente Borger Odoorn lijkt vooral naar het RO aspect te kijken, en blijkt niet op te komen voor het voordeel voor haar eigen burgers.
  Dat doet de gemeente door in het proces te eisen dat de inwoners de kans krijgen een stukje windpark te kopen, tegen een redelijke prijs.

  Net als bij een nieuwbouw wijk, waar inwoners kavels kopen, om daar te gaan wonen, moeten ze de kans krijgen een kavel windpark te kopen, om daarmee goedkoop zelf stroom op te wekken.
  Het scheppen van die kans voor inwoners, laten gemeente politici altijd liggen, maar dat is nu juist het belangrijkste wat ze wel moeten doen.

  Vervolgens gaan inwoners constructiever meedenken waar zij hun windmolens dan het beste een plek kunnen geven. Ook al wordt maar, bijv 30% van de windmolens echt van burgers.

  Inwoners die belangstelling hebben om zelf een stukje windpark te kopen, kunnen dat melden bij Pak de Wind
  Dan is het nog helemaal niet geregeld, maar de hoeveelgheid aanmeldignen is een signaal van de belangstelling, in combinatie met de nabijheid van Pak de Wind.
  Ik vind dat inwoners een serieuze kans moeten krijgen om echt voordeel en invloed te krijgen, als eigenaar, ipv toeschouwer, of obligatie houder, dat is slechts een snel afgeloste lening.
  En adviseer de gemeente ten stelligste, zelf serieus werk te maken om haar eigen inwoners een kans op het kopen van een eigen stukje windpark te geven.
  Dat maakt het draagvlak zichtbaar, ook voor de tegenstanders

 2. Wat een onzin Henk. Dit is een subsidie kwestie, potjes leegtrekken! Windmolens leveren geen drol op, en kosten alleen maar geld: 300.000 tot 450.000 euro per jaar per stuk!
  Waar denk je dat dit geld vandaan komt? Subsidie natuurlijk, omdat er met windmolens geen geld te verdienen valt. Ze zijn niet groen! Kijk maar eens in Baotou in China, wat de productie van de magneten van de windmolen voor een milieuramp veroorzaken. Dat daar het milieu en de mensen vergiftigd worden is opeens niet meer ons probleem. Zolang wij maar de groene leugen kunnne blijven verspreinden met windmolens… bah bah.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.