Direct naar de inhoud.

A7- gemeente blijkt een luchtballon

  • door:
  • op:

Herindeling GroningenHOOGEZAND – Gemeente Hoogezand-Sappemeer wil niet langer er van uitgaan om één gemeente te gaan vormen met de gemeente Oldambt. Eerder sprak het college van Hoogezand-Sappemeer nog de voorkeur uit om samen met Slochteren, Menterwolde en Oldambt op te gaan in de zogeheten A7-gemeente, maar daar ziet de gemeente nu vanaf en spreekt van geen haalbare kaart.

Volgens burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer heeft de nieuwe koers alles te maken met de uitslag van de verkiezingen: ‘De samenstelling van de colleges en de raad is veranderd. Wij zijn altijd voorstander geweest van herindeling, maar in Oldambt merken we minder animo. Een volmondig ja ontbreekt.’ Het college van Hoogezand-Sappemeer stelt voor verder te gaan met Slochteren en Menterwolde. Slochteren en Menterwolde spraken eerder al hun voorkeur uit om op te gaan in één gemeente. Er is zelfs al een werknaam bedacht voor de nieuwe gemeente: de gemeente HSSM. Daarmee is de A7-variant of A7 gemeente van de baan. De Jonge zegt vandaag via het DvhN en RTV Noord het te betreuren dat een opschaling met Oldambt er niet in zit. ‘De potentie van de A7-gemeente zie ik nog steeds. De ontwikkeling van het gebied langs de snelweg moeten we samen oppakken. Als dat niet via één gemeente kan, zullen we moeten samenwerken.’

De nieuwe gemeente HSSM zal ongeveer 62000 inwoners tellen, grenscorrecties daargelaten. Gemeente Veendam (die zijn blik ook gericht heeft op Hoogezand-Sappemeer) en de gemeente Oldambt hebben nog geen reacties gegeven. Overigens moet het provinciebestuur zich nog wel uitspreken over de herindelingsplannen. De provincie had de gemeenten echter een laatste kans gegeven er eerst zelf uit te komen voor januari 2015. Eerder al lieten gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde weten ook een nieuwe gemeente (Westerwolde) te willen vormen.  Door de ontstane situatie is de kans aanwezig dat overblijvers Stadskanaal, Veendam en de Pekela’s een Veenkoloniale gemeente gaan vormen en dat Oldambt (wat al een herindeling achter de rug heeft) zelfstandig blijft of aansluit met Bellingwedde en Vlagtwedde of met Delfzijl.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal