Direct naar de inhoud.

Keramisch Museum Goedewaagen – Rabobank Museumdag

  • door:
  • op:
eerste schildersproef door Antje Ramaker van miniatuur De Hooiberg
eerste schildersproef door Antje Ramaker van miniatuur De Hooiberg

NIEUW BUINEN – Nu voor het vierde, opeenvolgende jaar houdt het Keramisch Museum Goedewaagen ter gelegenheid van van de Rabobank Museumdag open huis voor Rabobank-leden. Op zaterdag 25 oktober presenteert het museum haar bijzondere collectie van keramiek uit de tijd van Art Nouveau en Art Déco. Daarnaast wordt in de vanaf 10.30 uur steeds op het halve uur beginnende rondleidingen door museum en fabrieksateliers ook uitgebreid aandacht besteed aan sinds begin 2013 uitgevoerde nieuwe projecten van de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen. Bij de rondleidingen door de fabrieksateliers worden meer werkruimten bezocht dan door de week mogelijk is.
Nederlands enig overgebleven sieraardewerkfabriek – voorzover er nog concurrenten zijn, besteden die hun productie geheel of gedeeltelijk in Oost-Azië uit – maakt ook in de ambachtelijke traditie van de 8 fabrieken die in de afgelopen 160 jaar in het Goedewaagen-concern zijn opgegaan, nog alles: van kleipijp tot sieraardewerk, van tegel en tegeltableaus tot monumentale installatie, van traditioneel sier-aardewerk tot design en urn.

 gietbaan Royal Goedewaagen met gietmallen voor 1000 miniaturen per dag
gietbaan Royal Goedewaagen met gietmallen voor 1000 miniaturen per dag

In nauwe samenwerking met vorm-gevers en beeldend kunstenaars wordt nu vooral voor feestelijke gelegenheden, een breed scala aan objecten ontwikkeld. Aanleidingen waren de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem Alexander, de feestelijke viering van de opening van het Noord-Brabants Museum door prinses Beatrix, de opening van het Friesland Campina Inno-vatie Centrum in Wageningen door koningin Maxima, de viering van 150 jaar Heineken Brouwerij. Voor Heineken werden twee miniaturen gemaakt. Naast een replica van het pand aan de Amsterdamse Stad-houderskade van 1932, ook één van de allang weer gesloopte Stoom-brouwerij uit 1867. Heineken laat voor alle personeelsleden wereld-wijd 86.000 miniaturen maken. Bij al deze edities wordt ook steeds gezocht naar de hoogst mogelijke, ambachtelijke kwaliteit. Die is steeds weer gecombineerd met de meest moderne design-technologie.

[Zaterdag 25 oktober 2014, 10-17 uur; rondleidingen v.a. 10.30 uur tot 15.30, steeds op halve uur. Glaslaan 29, 9521 GG Nieuw Buinen].

miniatuur De Hooiberg, handbeschilderd met Heineken-groen
miniatuur De Hooiberg, handbeschilderd met Heineken-groen



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal