Direct naar de inhoud.

Eerste 250\400-lezing in teken van het hoogveen

  • door:
  • op:
Hoogveen
Hoogveen

STADSKANAAL – Op zondagmiddag 18 januari vindt in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal de eerste lezing plaats die in het teken staat van de 400-jarige Semslinie en het 250-jarig bestaan van het Stadskanaal. Beide historische jubilea worden in 2015 groots herdacht. Het Streekhistorisch Centrum haakt hierop in met o.a. een lezingenserie over de verschillende facetten van de geschiedenis van de Kanaalstreek in januari, februari en maart.

De eerste lezing zal gaan over de ontwikkeling van het hoogveenlandschap. In de Veenkoloniën lopen we over de bodem van wat

Hoogveen libelle
Hoogveen libelle

eens een diep moeras was. Het was bovendien het grootste hoogveenmoeras van West-Europa. Het is daardoor onvoorstelbaar dat in Groningen zelfs geen klein stukje hoogveen bewaard is gebleven. Hoe zag dit moeras er vroeger uit? Wanneer is het ontstaan? Welke planten en dieren leefden hier vroeger? Bestaan die soorten nu nog en zo ja waar zijn die dan te zien? Geert de Vries, een bekend natuurkenner uit Drenthe, zal op een boeiende manier en met professionele zelf gemaakte foto’s de toeschouwer meenemen naar het voormalige hoogveenlandschap dat eens een kwart van Noord-Nederland bedekte. Voor de pauze wordt de opbouw en afbraak van het hoogveen-landschap behandeld. Na de pauze staan de dieren van het hoogveen centraal, zoals kraanvogels, heikikkers, libellen en vlinders. Tot slot wordt de vraag beantwoord of de schamele resten van het eens zo algemene hoogveenlandschap nog te behouden zijn.

250\400
In 2015 is het 400 jaar geleden dat de eerste aanzet werd gegeven tot het trekken van een scheidslijn tussen de huidige provincies Groningen en Drenthe. Landmeters Jan Sems en Jan de la Haye trokken in 1615 een rechte lijn tussen de stad Groningen en Ter Apel, die de Semslinie werd genoemd. 150 jaar later zou de Semslinie de basis zijn waarlangs het Stadskanaal werd gegraven. De Stad Groningen besloot in 1767 tot de aanleg van het kanaal, waarmee ze kansen zag om veel geld te verdienen aan de turfwinning in dit nog onontgonnen gebied. In het Streekhistorisch Centrum opent op 22 maart een tentoonstelling met schilderijen van Geert Schreuder die de gebeurtenissen in de ontwikkeling van de streek in beeld brengen. Op 15 februari en 15 maart zijn de volgende lezingen uit de reeks door resp. Michiel Gerding over de vervening in de Kanaalstreek en Henk Hurenkamp over de stadsbezittingen in het gebied.
Voor meer informatie: www.250400.nl.

Agenda samenvatting
Activiteit: Lezing door Geert de Vries over de ontwikkeling van het hoogveenlandschap, in het kader van het jubileumjaar 250\400
Datum: Zondag 18 januari 2015
Tijd: aanvang 14.30 uur, zaal open om 14.00 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 (naast de watertoren) te Stadskanaal;
Entree: € 4,00 per persoon ; donateurs € 2,50
Informatie en reserveren: tel. 0599-612649 (tijdens kantooruren)/ info@streekhistorischcentrum.nl

2 reacties op “Eerste 250\400-lezing in teken van het hoogveen”

  1. Dag Bert Jan Brinkman,

    Zes jaar na dato een vraagje: ik zou graag die foto van het hoogveen willen gebruiken in mijn boek over het Land van Vollenhove. Hoe daar een hoge resolutie afdruk van te verkrijgen en toestemming van de fotograaf om die te gerbuiken?

    Alvast dank

    • Oef, dat is zolang geleden. Foto’s worden vaak aangeleverd bij een persbericht. In dit geval ( wat ik herinner) het streekhistorisch centrum (SHC) in Stadskanaal. Probeer daar eens contact mee op te nemen.. Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-