Direct naar de inhoud.

Muzikale festiviteiten tijdens jubileum Klooster Ter Apel

  • door:
  • op:

klooster 550 jaar logoTER APEL – Het Klooster Ter Apel bestaat in juni aanstaande 550 jaar. Een respectabele leeftijd die deze zomer wordt gevierd in het weekend van 19 t/m 21 juni. Van vrijdag tot en met zondag worden er diverse festiviteiten georganiseerd in en om het Klooster.

Een kleine werkgroep (Arnold Winkel, Peter Erdman en muziekmannen Joop Caspers en Bernard Meulman) houdt zich bezig met de organisatie en hoewel de hele agenda nog niet bekend is gemaakt is wel zeker dat er een middenstandsbeurs plaats vindt en er veel muziek te beluisteren zal zijn. Zangers en/of zangeressen, muzikanten, bands, muziekverenigingen, koren enz. in Ter Apel en aangrenzende gemeentes die in aanmerking willen komen voor deelname kunnen mailen naar muziekwerkgroep550jaarkta@kpnmail.nl of schrijven naar Muziekwerkgroep 550 jaar KTA, Ter Apelerstraat 32, 9551 XK Ter Wisch.

Geschiedenis

De geschiedenis van het Klooster Ter Apel gaat terug naar 1465, het jaar waarin de Kruisheren begonnen met de bouw van het Domus Novae Lucis (Huis van het Nieuwe Licht). De monniken hielden zich bezig met het brouwen van bier. Door de ligging aan de oude handelsroute van Groningen naar Münster maakten veel doortrekkende reizigers en pelgrims gebruik van de gastvrijheid van de Kruisheren. Tegenwoordig biedt het voormalige klooster onderdak aan een Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis & Religieuze Kunst en twee galerieën voor hedendaagse kunst. De voormalige lekenkerk van het klooster doet dienst als hervormde kerk. De bierbrouw geschiedenis is nog altijd terug te vinden in de bossen rondom het klooster. De verwilderde hop die hier groeit komt van origine niet voor in deze regio maar werd er geplant als grondstof voor het bierbrouwproces. In 1992 werd Klooster Ter Apel opgenomen in de Unesco Top 100 van onroerende objecten in Nederland.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal