Direct naar de inhoud.

Burgemeester trekt opnieuw aan de bel over situatie in Ter Apel

  • door:
  • op:
Burgemeester Jaap Velema – Foto: RTV1/BJB

TER APEL – Jaap Velema, de burgemeester van Westerwolde heeft opnieuw bij verschillende instanties aan de bel getrokken over de situatie in Ter Apel. ‘De afgelopen periode zaten er nog steeds honderd asielzoekers meer in de nachtopvang dan vergund’, zegt hij.

Ook komt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) de heilige afspraak met de gemeenteraad nog niet na. ‘De afgesproken maximaal 2.000 asielzoekers in Ter Apel wordt niet gehaald. Men zit nog steeds rond de 2200’, zegt Velema.
‘Het meest zorgwekkende is daarbij nog steeds het hoge aantal mensen dat in de nachtopvang verblijft, zo’n 375′, aldus de burgemeester. In de vergunning staat dat er maximaal 275 asielzoekers in de nachtopvang mogen verblijven.

Honderden asielzoekers te veel in de nachtopvang

Eerder noemde Velema de situatie in die nachtopvang al ‘kritiek’. Dat deed hij na onderzoek van de GGD. Volgens de burgemeester zaten er zoveel mensen dat er een reële kans was op een uitbraak van infectieziekten als corona, het norovirus en diarree.
Toen was de situatie wel anders dan nu. Een paar weken geleden zaten er honderden asielzoekers te veel in de nachtopvang. Nadat het COA geen inzicht kon geven in hoe de situatie in Ter Apel zou ontwikkelen, werd Velema boos en besloot hij zijn ongenoegen te uiten.

Eind van de maand weer onvoldoende plek

Nu bewandelt Velema de koninklijke weg en heeft hij het ministerie, het COA en de commissaris van de Koning opnieuw op de hoogte gesteld van de problemen. ‘Ik blijf mij zorgen maken. Zeker omdat er vanuit het COA ook een mededeling is gedaan dat men problemen voorziet aan het einde van de maand.’
‘Op vele fronten vragen wij nog steeds aandacht voor een urgent probleem’, stelt Velema. Tegelijkertijd heeft het COA ook aan de burgemeester laten weten dat ze het aantal personen in de nachtopvang gaan afbouwen.
Ook willen ze het totale aantal mensen in de opvang van Ter Apel onder de maximale 2.000 houden. ‘Het COA zei dat wel met een voorbehoud: Ze zijn afhankelijk van de verdere plekken die in Nederland worden gecreëerd’, aldus Velema.
Dit is een artikel van RTV Noord en Martijn Klungel. RTV1 en RTV Noord werken dit jaar nauw samen om de regionale nieuwsvoorziening te versterken.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal