Direct naar de inhoud.

Borger-Odoorn had volgens COA niet genoeg plekken op één locatie, gemeente kijkt naar opvang statushouders

  • door:
  • op:
Foto: Steven Stegen/RTV Drenthe

BORGER-ODOORN – In het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel zitten nog altijd te veel mensen. Afgelopen weekend kwam vanuit het ministerie de oproep om per provincie 100 plekken te realiseren. De gemeente Borger-Odoorn heeft gekeken naar de mogelijkheden, maar kon niet aan de vraag van het COA voldoen. 

“Het COA wil graag 100 tot 150 plekken per locatie hebben,” zo legt burgemeester Jan Seton uit. “Wij hadden de vraag wel uitgezet bij een aantal accommodatie voorzieningen maar hier konden we maximaal 30 vluchtelingen opvangen per locatie. Dat is voor het COA te weinig.”

Kijken naar langdurige opvang

De gemeente tast nog wel de mogelijkheden af voor langdurige opvang. “We hebben het idee dat hier ook wel draagvlak voor is in onze gemeente, maar we moeten het wel zorgvuldig doen.” Seton laat wel weten dat hij vindt dat ook andere provincies hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Wij hebben als Drenthe 100 plekken gerealiseerd in het Fletcher hotel in Emmen. Andere provincies zijn nu eerst aan zet.”

Naast opvang van asielzoekers kijkt de gemeente ook naar de opvang van statushouders. Dit zijn asielzoekers die een vergunning hebben gekregen om minimaal 3 jaar in Nederland te blijven en zodoende wachten op een woning. Op dit moment wachten landelijk 11.000 statushouders op zo’n woning. “Zij zitten daardoor nu nog in de azc’s en dat zorgt er mede voor dat we de vluchtelingen die nu naar ons land komen niet kunnen plaatsen. Ze houden eigenlijk een plaats bezet.”

Gemeente zoekt naar oplossing statushouders

Borger-Odoorn kreeg als taakstelling van het Rijk om in 2021 17 statushouders te plaatsen. De gemeente probeert er nu meer te plaatsen om zo ruimte te creëren in de azc’s. “We hebben natuurlijk een groot probleem op de woningmarkt, maar voor het plaatsen van statushouders kijken we ook naar vakantieparken of noodwoningen,” zo vertelt wethouder Nynke Houwing.

Wat wel als paal boven water staat voor Houwing is dat dit wel fatsoenlijke woningen moeten zijn. “Met de winter op komst gaan we niet aan tenten of iets dergelijks beginnen. Er zijn mooie voorbeelden van hoe dat met studenten wordt gedaan zoals tijdelijke container woningen. Vanaf daar kunnen ze dan via de sociale huurlijst verder zoeken, maar kunnen ze wel gaan beginnen aan hun integratie.”

Mocht het Rijk nog overgaan op crisisopvang dan heeft de gemeente daar een plan voor klaarliggen zo laat de burgemeester weten.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal