Direct naar de inhoud.

Dialyse Centrum Groningen vijf jaar in Stadskanaal

  • door:
  • op:

dialyse-machineSTADSKANAAL – Op 10 april bestaat de locatie van het Dialyse Centrum Groningen (DCG) in Stadskanaal vijf jaar. Rond de dertig patiënten uit de regio dialyseren drie tot vier keer per week een paar uur op het centrum naast het Refaja Ziekenhuis. Met dit ziekenhuis werkt het DCG nauw samen. Met de komst naar Stadskanaal een paar jaar geleden kregen patiënten de mogelijkheid dichter bij huis te dialyseren. Het vijfjarig jubileum wordt met de patiënten en medewerkers op locatie gevierd.

Eén van de patiënten is mevrouw Groeneveld-Pots. Zij woont in Stadskanaal en dialyseert al sinds de opening van de locatie vlakbij haar huis. Ze is heel blij dat dit kan. Eerder reisde mevrouw Groeneveld een paar keer per week naar Groningen voor de dialysebehandeling. Dan was ze zo een uur heen en een uur terug aan het reizen. Nu is ze er in vijf minuten. Mevrouw Groeneveld merkt  dat de meeste mensen geen idee hebben wat dialyseren inhoudt en hoeveel impact dit heeft op het leven. Een dialysepatiënt moet zich aan een streng dieet houden, slikken vaak medicatie en mogen gemiddeld 900 millimeter vocht tot zich nemen.  Mevrouw Groenveld vertelt dat op feestjes anderen het vaak raar vinden dat ze niets eet en drinkt. Dat ze weinig mag drinken is het lastigst: ‘Het gaat allemaal in kleine beetjes’.

Niet werkende nieren
Bij een gezond mens worden afvalstoffen door de nier uit het bloed gefilterd en verlaten het lichaam via de urine. Dit gebeurt 24 uur per dag. Mensen die dialyseren, hebben nieren die niet meer werken. Een dialysemachine en medicatie moeten de functie van de nieren overnemen. Tijdens een dialysebehandeling gaat het bloed door een dialysemachine. Een kunstnier filtert de afvalstoffen uit het bloed.

Leven naast de dialyse

Mevrouw Groeneveld komt drie keer per week naar het centrum waar ze vier uur lang dialyseert. Ze beschouwt het alsof ze aan het werk gaat: ‘Naast de dialyse kan ik gelukkig een goed leven leiden! Ik ga af en toe weekendjes weg en in de zomer een paar weken op vakantie naar Terschelling, waar een vakantielocatie is gevestigd van het Dialyse Centrum Groningen. Ook geniet ik van de mensen om me heen en fietsen in de omgeving van het mooie Stadskanaal.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal