Direct naar de inhoud.

Kerken in het kader van 250\400: “Stromend water”

  • door:
  • op:

stromend waterSTADSKANAAL – Met het graven van het Stadskanaal, kwamen in de Veenkoloniën niet alleen veenarbeiders, schippers, kooplui enz., maar ook evangelisten en predikanten. Zij verkondigden het evangelie aan de mensen die geen gemakkelijk bestaan hadden in het veen in allerlei cafés en logementen. De troost en hoop die dit goede nieuws bracht zorgde er voor dat er verschillende groepen gelovigen ontstonden. In de loop van de tijd werden er steeds meer kleine kerken en evangelisaties gebouwd. Veel arbeiders die uit andere streken hier kwamen, brachten hun eigen kerkelijke achtergrond mee, zodat langs het kanaal ook op kerkelijk gebied vanaf het begin al een bonte veelkleurigheid bestond. De oudste kerk ligt aan het begin van de ontginning aan de noordkant: de hervormde kerk in Kiel-Windeweer van 1755. Later kwamen in Stadskanaal de hervormden in 1833, de gereformeerden in 1845, in 1848 de katholieken, in 1851 de doopsgezinden, in 1860 de synagoge, in 1867 de baptisten, in 1875 de lutheranen.

 
Naarmate de kerkelijke gemeenten groeiden, werden de kleine kerkgebouwen vervangen door grotere. Later kwamen daar nog bij: het Leger des Heils, de christelijk gereformeerde kerk, gereformeerd vrijgemaakte kerk, pinkstergemeente, vergadering der gelovigen, de nieuw-apostolische kerk en evangelische gemeenten. Een breder aanbod van de verschillende kerkgenootschappen vind je bijna nergens!
Maar ook verder naar het zuiden werden verschillende kerken gebouwd: in Musselkanaal werd de katholieke kerk in 1905 gebouwd, de katholieke kerk op Zandberg in 1843, de katholieke kerk in Ter Apel in 1860. En natuurlijk vind je daar ook weer gereformeerde, hervormde, protestantse en baptisten kerken. Ook aan de Drentse kant van de Semslinie werden kerken gebouwd, zoals in Nieuw-Buinen het leger des heils en de baptisten gemeente. En al die tijd dat er in de Veenkoloniën gegraven, geleefd en geloofd werd stond daar in Ter Apel al sinds 1465 het klooster.. Dit jaar dus ook al 550 jaar oud.

Nostalgisch Stadskanaal ( www.250/400.nl
Nostalgisch Stadskanaal www.250/400.nl

In totaal hebben er meer dan zeventig kerkelijke gebouwen en gebouwtjes langs het Stadskanaal en de Semslinie gestaan. Net als veel middenstanders zijn ook veel kleine kerkjes en evangelisaties verdwenen. Van die gebouwtjes rest nog wat fotomateriaal en diverse (vaak boeiende!) verhalen.

Verschillende actieve kerken die anno 2015 langs het Stadskanaal staan willen gedurende dit jubileumjaar naast hun zondagse bijeenkomsten ook op een aantal zaterdagen de deuren wijd open zetten. Speciaal in het kader van dit jubileumjaar bent u, ben jij, van harte uitgenodigd om eens een bezoek te brengen aan al die diverse levende en actieve groepen om te zien wat hen bewoog en beweegt.

Elke kerk biedt een ander programma aan. Waar kunt u zoal aan denken? Sommige kerken bieden de hele dag door live-kerk-muziek, anderen richten een expositie in, oude voorwerpen zullen te zien zijn, een high-tea, de mogelijkheid trouwjurken of doopjurken te bewonderen, etc. etc. Uiteraard is de geschiedenis van elke kerk te zien of te lezen.

Wanneer ?
Op de derde zaterdag in de maanden april tot en met oktober van 11:00 uur tot 16:00 uur, zijn diverse kerken open. Wélke kerken open zijn kunt u lezen op de website van 250\400 en ook op die van de diverse kerkgenootschappen. Ook komt er in de huis-aan-huis kranten elke maand een overzicht met de aangeboden activiteiten.

Als kerken willen wij graag laten zien, dat er uiteindelijk maar één boodschap is. Die éne boodschap komt terug in het overkoepelende thema. Dat thema is “stromend water”. Langs de oude Semslinie stroomt dat éne kanaal. Stromend water zoekt zijn loop vaak uiteindelijk in diverse beddingen. Zo heeft het evangelie ook hier zijn loop gevonden in allerlei tradities. Al die tradities weerspiegelen de onderlinge verschillen tussen mensen. Sommige mensen houden van uitbundig en extravert, anderen houden van klassiek en ingetogen. De éne groep legt de nadruk op dít aspect en een andere groep legt de nadruk op dát aspect. Al die stromingen staan in verbinding met dat éne kanaal, die éne stroom water. Christus beloofde Zelf het levende water te zijn. Als mensen die Christus willen volgen in het dienen van de naaste hopen wij dat het water steeds weer dóór stroomt, naar ieder die dorst heeft. U bent van harte welkom om te zien wat dat stromende water rondom het kanaal allemaal teweeg heeft gebracht en nóg brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-