Direct naar de inhoud.

Jaarlijkse S.T.A.R. dagen op 19 en 20 september

  • door:
  • op:

Foto: stadskanaalrail.nl
Foto: stadskanaalrail.nl
STADSKANAAL – Op zaterdag 19 en zondag 20 september staan de jaarlijkse S.T.A.R.-dagen in het teken van “Dieselen door het Veen”. Twee dagen lang staat alles bij Museumspoorlijn S.T.A.R. in het teken van diesel. Gedurende het hele weekeinde verzorgen alle rijvaardige S.T.A.R.-diesellocomotieven de tractie voor alle personen en goederentreinen.

Oorlogsveteraan als speciale gast
Daarnaast wordt als speciale gast diesellocomotief NS 162 van de gelijknamige stichting ingezet. Deze diesellocomotief is in 1941 gebouwd voor het Engelse War Department en werden in 1944 ook gebruikt bij de landing in Normandië. Vijf locomotieven kwamen na de oorlog in Nederland terecht en werden daar vervolgens gebruikt voor het rijden van goederentreinen op lokaalspoorwegen in dun bevolkte gebieden zoals in de provincie Groningen.
De 162 wordt op beide dagen ingezet naar zowel Veendam als Musselkanaal en zal een zeer bijzondere verschijning vormen.

Stoom
De stoomlocomotief zal op deze dagen niet naar Veendam of Musselkanaal rijden. In plaats daarvan is de locomotief het hele weekend onder stoom op het emplacement Stadskanaal. Daar verzorgt locomotief ‘voetplaatritten’: vanaf het werkplaatsterrein rijdt de loc heen-en-weer om iedereen die dat wil voor € 1,- een onvergetelijk ritje op deze imposante stoomloc te bezorgen. Mis deze unieke kans niet.

En verder
Natuurlijk is ook de werkplaats te bezoeken, waar de werkzaamheden aan MaK-dieselloc 14 te bezichtigen zijn, Donderbus-rijtuig C115 open staat voor publiek en ook dieselloc 609 tentoongesteld staat. Voor het werkplaatsterrein laat diesellocomotief V53 019 haar imposante geluid regelmatig horen.
Op het plein bij het museum staan historische vrachtwagens en tractors opgesteld, daarnaast zijn op het terrein een zaaginstallatie, stationaire machines en Bronsmotoren te bewonderen.

www.stadskanaalrail.nl



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal