Direct naar de inhoud.

Glas uit Nieuw Buinen

  • door:
  • op:

Logo_Keramisch-Museum-Goedewaagen_kleinNIEUW BUINEN – Tentoonstelling ‘Glas uit Nieuw Buinen’ 5 verlengd t/m 4 okt. 2015. Dat is goed nieuws voor diegene die dit nog willen bezichtigen. ‘Nieuw Buinen glas’, een oudere generatie leerde dat bij aardrijkskunde stampenderwijs op de lagere school uit het hoofd. Anno 2015 is de geschiedenis van het ooit zo bloeiende glasdorp Nieuw Buinen, liggend in het gebied met de kwalitatief beste hoogveen-turf, buiten de Kanaalstreek totaal vergeten geraakt. En de landelijke beeldvorming is dat Nederlands glas uit Leerdam komt.

Het werkelijke verhaal is anders, veel genuanceerder. Twee jonge Duitse ondernemers, Thöne en Heinz, vestigden zich kort voor 1840 in het Drentse veengebied van de Monden en stichtten in Nieuw Buinen de eerste van in het totaal 11 glasblaze-rijen die het dorp tot en met 1979 telde. Zelfs in Drenthe nauwelijks bekend is dat de oudste maakindustrie van de provincie met klanten in heel Nederland en in Duitsland zo’n belangrijke rol in de ambachtsnijverheid vervulde. ‘Nei Buuner’ Henk Brans, klenzoon en zoon van een glasblazer, begon een zeven jaar geleden min of meer om therapeutische redenen als verzamelaar van ver-pakkingsglas uit het eigen dorp en de Kanaalstreek de glas-geschiedenis van zijn dorp, maar daarmee ook zijn eigen familiehistorie te documenteren en vast te leggen in een mede door de hulp van dorpsgenoten snel groeiende collectie.

Nu voor de 5e zomer in successie presenteerde Henk Brans zijn collectie in het Keramisch Museum Goedewaagen dat aan de Glaslaan 29 in Nieuw Buinen gevestigd is. Dat op een paar honderd meter van Voorheen Meursing, tot 1967 de grootste glasfabriek van Nieuw Buinen. Nog niet gekeken? Je kunt er nog heen tot en met 4 oktober.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal