Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Weg nu open voor Solarpark Veenkoloniën

Neuhardenberg Solarpark als voorbeeld

Neuhardenberg Solarpark als voorbeeld

VEENKOLONIËN – “De weg is nu open voor de ontwikkeling van het Solar Park Veenkoloniën”. Tot die conclusie komen de gezamenlijke ondernemers van de Vereniging van Bedrijven in de Kanaalstreek (VVBK) en de Ondernemersvereniging Buinermond naar aanleiding van het eindrapport van gebiedscoördinator Titian Oterdoom betreffende het windpark De Drentse Monden en Oostermoer. De heer Oterdoom heeft in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, de provincie Drenthe en de
initiatiefnemers van het windpark de verkenning verricht. Hij concludeert dat er geen draagvlak is voor het
megawindpark in de Veenkoloniën en dat het vertrouwen in de overheid ernstig is geschaad. “Vernietigende
conclusies die recht doen aan de feiten en onze eigen waarnemingen”, aldus de ondernemers.

Geen draagvlak windpark

Volgens de beide ondernemersorganisaties, waar ruim 250 bedrijven bij zijn aangesloten, kunnen de regionale en landelijke politiek, alsmede de (boeren)initiatiefnemers niet om de conclusies heen. “Het is hun eigen verkenning. Het draagvlakonderzoek dat de drie betrokken gemeenten eerder lieten uitvoeren was ook al klip en klaar, geen draagvlak. Twee gemeenten, Borger-Odoorn en Aa en Hunze staan in de rechtszaal tegenover de minister en nu ligt dit rapport er. Hoeveel ‘nee’ is er nodig? Het is simpel: de inwoners van dit gebied vinden het mega-windpark onaanvaardbaar, ze willen het gewoon niet, punt uit. Wij roepen de minister en de Tweede Kamer op te stoppen met deze heilloze weg”.

Kans pakken
Toch ligt er een grote duurzaamheidsopdracht, constateren de ondernemers. “En daar ligt een gezamenlijk
verantwoordelijkheid. Het Solar Park Veenkoloniën zoals wij dat als ondernemers hebben voorgesteld, voorziet in dezelfde hoeveelheid megawatts als de windmolenparken. Hier is wel draagvlak voor. De heer Oterdoom onderschrijft dat in zijn rapport: ‘Tijdens meerdere gesprekken is nadrukkelijk de aandacht gevestigd op zonne energie, zowel als onderdeel van de uitwerking van de duurzame energieopgave, als in de vorm van een volwaardig alternatief voor het windpark’. Nu opnieuw het mega-windpark is gediskwalificeerd ligt er een uitdaging om dit plan op te pakken en uit te werken. Daar ligt ook een kans voor de boereninitiatiefnemers. Het versterkt de economische structuur, gaat niet ten koste van de leefbaarheid, is innovatief, het maakt een einde aan de conflicten en het levert wel werkgelegenheid op. Onze oproep is: pak dit op!”

Verbijstering
De ondernemers hebben met verbijstering kennis genomen van de reactie van het provinciaal bestuur van
Drenthe, dat stelt dat de molens er toch komen en dat er nu naar compensatie moet worden gekeken. “De
provincie is nota bene mede opdrachtgever van de gebiedscoördinator en negeert nu diens conclusies. Als de verantwoordelijk gedeputeerde hier de opinie van het provinciaal bestuur verwoordt is dat stuitend. De
gebiedscoördinator constateert dat het vertrouwen in de overheid ernstig is geschaad, dan werkt zo’n reactie
averechts. Hiermee keert het provinciaal bestuur de Veenkoloniën de rug toe. Dit is machtspolitiek, dat past niet meer in deze tijd. Bovendien is het beledigend voor de inwoners te veronderstellen dat zij zich nu wel zullen laten afkopen met een compensatieregeling. Ongepast en onwaardig. Gebiedscoördinator Oterdoom constateert dat ook in het rapport: ‘Geïnterviewden geven aan dat er onder de huidige omstandigheden geen behoefte is om mee te praten over de invulling van communicatie, participatie en profijt’. Ernstiger is het dat de provincie hiermee de kans laat liggen om de duurzame energie opgave te realiseren met een onomstreden aanpak, namelijk het Solar Park Veenkoloniën, dat bovendien structuurversterkend voor de regionale economie zal zijn en werkgelegenheid gaat opleveren. Een gemiste kans, wij als ondernemers vinden dit onbegrijpelijk”.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

7 Reacties op “Weg nu open voor Solarpark Veenkoloniën

 1. Veenkolonialen staan bekend als dwarsliggers. Dat komt nu even heel mooi uit. Alleen dit helpt tegen een provinciaal bestuur dat helemaal de weg kwijt is. En we liggen niet alleen dwars. We maken ons sterk voor een prachtig alternatief.

 2. Draagvlak? De vraag is of we de natuurrampen over de hele wereld willen tegengaan. Ook de aardbevingen in gaswinningsgebieden. In Parijs is afgesproken dat we met elkaar er voor zorgen dat de temperatuur maar beperkt mag stijgen. Beter helemaal niet. Daarom eerst besparen en dan de twee voornaamste mogelijkheden, wind- en zonne-energie, toepassen. We hebben zoveel energie nodig om de kolen en gascentrales stil te leggen dat we zonne- en windenergie moeten toepassen. En wel overal. In de meest geschikte gebieden beginnen te plaatsen.

  Zijn de twee mogelijkheden gelijk? De opbrengst van een grote windmolen is gelijk aan 5 ha zonnepanelen. De fabricage van de windmolen geeft co2 uitstoot, die in 3 maand is ingehaald. De fabricage van de zonnepanelen met de energie opbrengst van een windmolen geeft een co2 uitstoot, die in 3 jaar ingehaald wordt. Nadenken voordat iedereen in de loopgraven kruipt.

 3. Hoe is 5 ha zonnepanelen? Een heel gebied onzichtbaar!

  Hoezo toch de drukte om windewindmolens? Kijk eens vanuit de trein naar buiten kilometers met op gepaste afstand windmolens, het landschap blijft zichtbaar. Op geen enkele manier storend.
  Zelfs mooi zoals we ook de ouderwetse molens mooi vinden.
  Wat meer stoort zijn de electriciteitspalen, die verstoren de zichtlijnen in het landschap.
  Ik vraag me soms af wat de echte weerstand tegen de molens is?

  H. Hofmans

  • Helga Hofmans bij ons komen op 500 mtr afstand 2 rijen met van die hoge windmolens!
   Hoezo gepaste afstand !!! Zet ze maar aan de N34 of N37 daar woont geen hond! Hier zitten de mensen vd de 1e exloermond en spoorsingel op een mega dubbele rij te kijken !! En dat is pas echt Drenthe .

   S. Moonen

  • Helga, wat denk je van het geluid wat van die molens komt. Lekker ‘s-zomers buiten zitten….. ?? Of de trillingen door de bodem, mensen kunnen hier letterlijk ziek van worden. De bewegende schaduw van de wieken wordt je ook niet blij van. Zoek de nadelen naar eens op op internet. Ik denk niet dat je er dan nog dichtbij wilt wonen.

 4. Wat gaat de bevolking nu weer doen ? Ook hier weer tegen protesteren ?

 5. Corrie J.v.L..

  De Windturbines heten http://www.de-ambtenaar.nl zijn 200 meter hoog!
  Miljoenen tonnen beton in de grond, in ja, bouwakkers waar bieten en andere gewassen staan.
  Deze komen vanaf 400 meter van de woningen te staan.
  Je moet je niet begeven binnen de straal van 400 meter, staat in een beschrijving!!?? want er kan ijzel van de wieken afwaaien.,of een blad weegt 2 ton? kan vele malen verder vliegen als het stormt.
  Laatst zijn er diverse Bladen afgewaaid ook bij de snelweg, of gebroken, er zijn in Groningen al scheurtjes in de molens ontdekt! In Duitsland moet al zo`n duizend molens vervangen worden.
  Van ons uit te zien! staan ze vaak stil Geen Wind!
  Wij hebben 26 zonnepanelen houden nog 500 KWu over alleen gas voor de verwarming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.