Direct naar de inhoud.

Wind- en zonneparken ontvangen 570 miljoen te veel aan subsidie: ‘Dit moet terug naar de consument’

  • door:
  • op:
Windpark Drentse Monden en Oostermoer. Foto: Hielke Bosch/RTV1

BORGER-ODOORN – Investeerders hebben in 2019 en 2020 zo’n 570 miljoen euro te veel subsidie gekregen voor de aanleg van windparken. Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) tegen EenVandaag.

De subsidie voor windparken wordt betaald door de consument, via een heffing op gas en elektriciteit. Het geld is bedoeld om de klimaatdoelen te halen, maar verdwijnt voor een groot deel in de zakken van de investeerders zo ontdekte het tv-programma.

Geld moet terug naar consument

Raadslid Daan Hooiveld van Gemeentebelangen Borger-Odoorn is zacht gezegd niet blij met het bericht en stelt dan ook vragen aan het college. “Het is van de zotte dat het zo moet uitkomen en dat de RUG dit moet openbaren. Als dat hier ook zo is met de zonneparken en het Windpark Drentse Monden dan willen we dat die subsidies terugbetaald worden. De consument heeft die subsidie namelijk bekostigt.’

Gemeente moet gesprek aangaan

Daarnaast ziet Hooiveld dat de 570 miljoen die de zonneparken en windparken teveel hebben gekregen over de periode 2019 en 2020 gaan. “Met de verhoogde energieprijzen zijn wij heel erg benieuwd wat zij dan over 2021 hebben ontvangen.’ Hij wil van het college van Borger-Odoorn weten of ze op de hoogte zijn van deze bedragen. “Ik verwacht eerlijk gezegd dat het onder de pet wordt gehouden. Ze zijn namelijk niet verplicht dit aan de gemeente te melden.’

Hooiveld hoopt dat het college het gesprek aan wil gaan met het windpark en de zonneparken in de gemeente. ‘Dat zou een eerste stap zijn als het college dat niet wil doen zullen wij ons beraden op een motie omdat wij vinden dat een overheid daar op kan toezien.’

De vragen van Gemeentebelangen zullen donderdagavond tijdens de gemeenteraad behandeld worden.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal