Direct naar de inhoud.

Drie partijen Borger-Odoorn pleiten voor terugkeer strengere windmolennormen

  • door:
  • op:
Windmolenpark Drentse Monden en Oostermoer Foto: Hielke Bosch/RTV1
BORGER-ODOORN – De windmolens in de Monden en Oostermoer hadden niet op 300 à 400 meter van woningen geplaatst worden. Dat zeggen Gemeentebelangen, Leefbaar en D66 in de gemeente Borger-Odoorn. De drie partijen wijzen op windturbinenormen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, die door alle gemeenten tot 2010 zijn nageleefd.

Maar sindsdien niet meer. Niet omdat de normen zijn afgeschaft, maar omdat ze in een slaapstand zijn gezet. Gemeentebelangen, Leefbaar en D66 willen deze normen reactiveren. “De normen zijn wel heel wat strenger en beter voor omwonenden dan de normen die na 2010 werden gehanteerd, maar omdat de overheid die inmiddels niet meer mag toepassen, hoeven windparken zich nergens meer aan te houden”, schrijven de partijen in een gezamenlijke verklaring.

Dat de norm in een slaapstand terecht is gekomen, houdt in dat gemeenten nog wel kunnen terugvallen op deze norm. En dat stellen de drie partijen dan ook voor. “We kunnen er als Borger-Odoorn ook voor kiezen om eigen normen op te stellen, maar dan moeten we ook zelf een milieuonderzoek gaan uitvoeren.” De partijen zeggen dat het niet alleen heel duur is, maar ook dat dit proces wel een jaar of anderhalf jaar kan duren.

Dit is een artikel van RTV Drenthe. RTV1 en RTV Drenthe werken dit jaar nauw samen om zo meer lokaal nieuws te brengen.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal