Direct naar de inhoud.

Daan Hooiveld twijfelt toch over opstappen: ‘Ze zijn nog niet van mij af’

  • door:
  • op:
Raadslid Daan Hooiveld komt terug op zijn statement van donderdagavond | © Gemeentebelangen Borger-Odoorn

BORGER-ODOORN – Raadslid van Gemeentebelangen Borger-Odoorn, Daan Hooiveld, stapte gisteren op nadat hij het advies van informateur Johan van Tiel had gelekt naar RTV Drenthe. Nu, een dag later, komt hij bij RTV Drenthe terug op de gebeurtenissen van gisteravond.

Gisteravond las burgemeester Jan Seton, na een lange schorsing, een eerste statement van Hooiveld voor aan de gemeenteraad. Daarin betuigde het jonge raadslid spijt over het lekken en gaf aan zijn raadslidmaatschap op te zeggen.

‘Ik heb gisteravond een statement naar buiten gebracht, maar dat statement is net als mij lekdaad in een emotionele opwelling tot stand gekomen’, aldus Hooiveld tegenover RTV Drenthe. Hij benadrukt dat hij dit zegt namens zichzelf en niet namens zijn partij.

‘Oneigenlijke druk’

Volgens de jonge politicus is het statement door ‘oneigenlijke druk’ tot stand gekomen. Burgemeester Jan Seton (CDA) zou volgens Hooiveld de druk hebben opgevoerd met het in de mond nemen van een eventueel strafrechtelijk onderzoek. Seton spreekt dit in een reactie tegen: ‘Ik heb dat niet gezegd’, aldus de burgemeester. ‘Ik heb wel gezegd dat ik weet dat er, wanneer iemand bij een burgemeestersbenoeming het vertrouwen schaadt, altijd aangifte wordt gedaan. Ik weet niet of dat voor het schenden van een embargo ook geldt. Het enige wat ik weet is dat die woorden niet van mij komen, maar uit een antwoord op een vraag van de fractievoorzitters.’

Het opstappen was volgens burgemeester Seton overigens niet de enige optie. ‘We hebben daar zelfs nog over gesproken “is dat nodig?”, vroeg ik me af. Uiteindelijk zijn we er gezamenlijk op uitgekomen dat dit de beste optie is.’ De burgemeester zegt het besluit dat Hooiveld gisteravond nam dan ook te respecteren.

Nuance

Hoewel Daan Hooiveld niet wil goedpraten wat hij heeft gedaan is de fractievoorzitter van gemeentebelangen wel van mening dat er nuance aangebracht moet worden. ‘Misschien zijn er in die emotionele opwelling gisteravond te zware conclusies getrokken. Dat ik mijn zetel hierdoor zou moeten opgeven, is mijns inziens nu buiten proportie.’

‘Ze zijn niet zomaar van mij af’

Het jonge raadslid uit Odoornerveen kreeg tijdens de verkiezingen meer dan duizend stemmen op zijn persoon. Hierom wil Hooiveld nog eens goed nadenken of hij daadwerkelijk wil stoppen in de gemeenteraad. ‘Ik ga dit nog verder onderzoeken, maar neem afstand van mijn statement die gisteravond werd voorgelezen door de burgemeester. Op een formele ontslagbrief van mij kunnen ze voorlopig wachten. Dat is wel duidelijk. Ze zijn niet zomaar van mij af.’

Burgemeester Jan Seton wilde tegenover RTV Drenthe verder niet reageren op de laatste uitspraken van Daan Hooiveld. Seton verwacht de ontslagbrief van Hooiveld.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal