Direct naar de inhoud.

Fluittonen uit windmolens Veenkoloniën, bouwer werkt aan oplossing

  • door:
  • op:
De windmolens staan vanwege werkzaamheden tijdelijk stil (bron: Windpark De Drentse Monden Oostermoer)

Windmolens van windpark De Drentse Monden en Oostermoer produceren continu fluittonen. De directie van het windpark heeft daar de afgelopen maanden meerdere meldingen over gehad en laat alle molens onderzoeken.

 

De toon wordt volgens woordvoerder Elzo Springer van het windpark veroorzaakt door een oneffenheid op de wieken van een aantal molens. “Sommigen omschrijven het geluid als een dalend vliegtuig, maar je kunt het ook vergelijken met het rondslingeren van een holle buis”, zegt Springer.

Drones en abseilers

Met behulp van drones zijn de turbines vanuit de lucht gecontroleerd. Abseilers gaan bij de molens naar boven om de rotorbladen te checken en waar mogelijk te repareren. Tot nu toe weet de directie van het windpark dat zo’n 5 van de 45 molens verspreid over het gebied de toon produceren. Springer: “De molens draaien nu een voor een om te onderzoeken welke turbines dat nog meer doen. De bouwer van de windmolens, Nordex, zegt in ieder geval dat het probleem op te lossen is.”

De windmolens van het windpark dat zich uitstrekt van Nieuwediep tot Valthermond zijn een tijd stilgezet, nadat er een probleem met een kabel werd ontdekt. Daardoor moesten nieuwe onderdelen geleverd worden, maar die waren lastig te krijgen. Inmiddels is Nordex begonnen met de montage en kunnen de eerste windmolens daardoor weer draaien. Het duurt volgens het windpark zo’n twee tot drie maanden tot het park volledig operationeel is.

Tonen melden

Wie de fluittonen opmerkt, kan dat melden bij het windpark. Al zijn er ook mensen die meldingen doen bij het windloket van de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze. Springer geeft aan het liefst zelf klachten over de tonen te ontvangen. “De gemeenten kunnen in verband met de privacy niet zomaar e-mails van melders naar ons doorsturen. Wij hebben direct contact met de bouwer, dus kan het probleem het snelst verholpen worden”, zegt Springer.

Dit is een artikel van RTV Drenthe en Hjalmar Guit. RTV1 en RTV Drenthe werken sinds dit jaar intensief samen voor een nog betere lokale berichtgeving.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal