Direct naar de inhoud.

Nog lang glad in Groningen en storm aan zee

  • door:
  • op:

Sneeuw in Stadskanaal NoordWEERBERICHT – De gladheid is het land nog niet uit of de herfst doet al weer van zich horen. In Groningen geldt nog altijd code rood in verband met spekgladde wegen. De wegdektemperaturen liggen nog altijd onder nul met als gevolg spiegelgladde wegen door sneeuw, ijzel, ijsregen en ijsresten. Langs de westkust is een officiële westerstorm opgestoken. In Hoek van Holland werd rond zes uur vanavond zelfs kortstondig zware storm windkracht 10 gemeten. Er treden zware tot zeer zware windstoten op, met in Hoek van Holland tot dusver de zwaarste windstoot van 111 km/uur. Het stormveld doet later vanavond en vannacht het Waddengebied aan.

De strooiwagens zijn in Groningen en het oosten van Drenthe weer de weg op. In Drenthe komen de wegdektemperaturen snel boven nul. In het oosten van Groningen liggen sommige wegen nog een graad onder nul en zal het nog langer duren, voordat de gladheid verdwenen is. Daarnaast moet vannacht en morgenochtend tot een uur of 9 in het noordoosten van het land bij opklaringen rekening gehouden worden met opvriezing van de wegen, doordat de vorst nog in de grond zit. Het kan dan ineens weer verraderlijk glad worden.

Langs de westkust stormt het met in Hoek van Holland een officiële uurgemiddelde storm, windkracht 9. Kortstondig kwam het rond zes uur vanavond zelfs tot windkracht 10 (zware storm) en werd een zeer zware windstoot van 111 km/uur genoteerd. Ook in IJmuiden is storm gemeten met een windstoot tot 92 km/uur. De storm verplaatst zich noordwaarts langs de kust en zal eind van de avond en vannacht in het Waddengebied huishouden.

Morgen zonneschijn
Vrijdag na de ochtendspits kan iedereen weer veilig de weg op. De wind is dan tot bedaren gekomen en de kans op gladheid is geheel geweken. Er kan genoten worden van veel zonneschijn en het wordt een graad of 8. In de nacht naar zaterdag is bij weinig wind en heldere condities in het hele land kans op nachtvorst en gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. De grootste gladheidsrisico’s zijn opnieuw voor het noordoosten, omdat daar de kou nog in de bodem zit.

Tijdelijk weer zacht
De rest van het weekend en begin volgende is het zacht, wisselvallig en windrijk. Het wordt overdag een graad of 8. Vanaf woensdag wordt het weer kouder met grote kans op nachtvorst en (natte) sneeuwbuien.

Bron: WeerOnline



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal