Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lotgenoten longziekte COPD ontmoeten elkaar

TER APEL – Mensen die lijden aan de longziekte COPD kunnen binnenkort deelnemen aan de “Lotgenotengroep COPD Ter Apel”. Deze organisatie is op initiatief van dhr. W.Hoving uit Ter Apel, zelf ernstig COPD patiënt, opgezet om lotgenoten bij elkaar te brengen, met elkaar te praten over de ziekte, ervaringen uit te wisselen en tips te delen. Tevens zullen er tijdens de bijeenkomsten geregeld gratis informatiebrochures/boekjes m.b.t. copd uitgereikt worden die de Lotgenotengroep heeft ontvangen voor de deelnemers via het Longfonds.

Daarnaast heeft de organisatie een reisbureau weten te strikken om tijdens een van de bijeenkomsten langs te komen en de aanwezigen mooie, betaalbare uitstapjes aan te bieden tegen hele scherpe prijzen. Men wordt van huis gehaald en weer netjes thuis gebracht, uiteraard in een verhoogde 9 persoons bus, omdat veel COPD patiënten moeite hebben met een lage instap. Men kan net zo lang gebruik maken van de mooie uitstapjes als men wil, dus ook na beëindiging van een “sessie”, een serie van 6 bijeenkomsten.

Dvd

Daarnaast zijn er een aantal dvd’s in bruikleen met bewegingsoefeningen voor COPD Patiënten. Dhr. Hoving heeft zelf ook de oefeningen gedaan en er, na een moeizame start, veel baat bij gehad. “Je kan meer dan je denkt, maar je moet er wel wat voor doen om die meerwaarde te kunnen gebruiken”, aldus de initiatiefnemer. De COPD oefeningen dvd is gemaakt door een lotgenoot en een longarts en echt een aanrader. Helaas heeft de organisatie maar 4 stuks in het bezit, zodat we moeten “uitlenen” voor een korte periode.

Bijeenkomsten

Deelnemers aan de Lotgenotengroep komen 6 keer bijeen in een frequentie van 14 dagen. Naast het uitwisselen en delen van ervaringen en tips is er ook steeds tegen het eind van een ontmoetingsmiddag ruimte voor een gezamenlijk spel. “Ook dat is heel belangrijk, want op die manier ga je als groepje niet alleen beter met elkaar om, maar is er ook direct ontspanning. Praten met je lotgenoten over je ziekte is immers al inspannend genoeg. Dan moet je even de druk van de ketel halen”, aldus de heer Hoving. Uit elk spel komt een winnaar of winnares naar voren en hij of zij ontvangt een fruitmandje, gratis ter beschikking gesteld door een supermarkt in Ter Apel. De 1e bijeenkomst start op vrijdag 9 september a.s. van 13:30 tot 15:30 uur in het Dienstencentrum aan de Bekenkampstraat 37, 9561 RD Ter Apel en eindigt op vrijdag 18 november a.s. Ondanks dat de naam van de Lotgenotengroep wellicht anders doet vermoeden, zijn ook COPD patiënten buiten Ter Apel van harte welkom als deelnemer aan de Lotgenotengroep.

Opgave

De bijeenkomsten bieden plaats aan maximaal 9 personen. Iedereen met COPD, ongeacht de goldklasse is welkom. Bij meerdere belangstelling wordt een 2e sessie gestart in januari en komt men op de wachtlijst. Voor alle informatie over de Lotgenotengroep en aanmelding als deelnemer kunt u terecht op de website www.lotgenotengroepcopd-terapel.nl

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.