Direct naar de inhoud.

Twee dagen gratis genieten bij de Gamma Racing Days

  • door:
  • op:

PJ1_0382 (2)ASSEN – De GAMMA Racing Day 6 en 7 augustus op TT Circuit Assen is gratis genieten van races met échte Formule-1-auto’s, Supercars, Formule Renault, klassieke toerwagens, races met supersnelle Yamaha motorfietsen, het wereldkampioenschap zijspannen en de snelste karts van Europa. Zowel het zaterdag- als het zondagprogramma is dit jaar met een GRATIS toegangsbewijs van GAMMA Bouwmarkten toegankelijk.

Neem een kijkje in de keuken van de zwaarste rally ter wereld, ‘Le Dakar’, volg het waterstofteam van TU Delft op weg naar een wereldprimeur, geniet van duizelingwekkende motorstunts, en zet je schrap voor het klapstuk op zondag 7 augustus: 3-voudig wereldkampioen motorracen Dani Pedrosa is met zijn 350 km/h snelle MotoGP fabrieksmachine de meest succesvolle motorcoureur die ooit in actie kwam op de GAMMA Racing Day. GAMMA’s GRATIS racedag op het TT Circuit Assen staat te boek als het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa.

Wereldster Pedrosa demonstreert 300 km/h snelle MotoGP fabrieksracer
3 wereldtitels en 51 Grand Prix-overwinningen waarvan 28 in de ‘Koningsklasse’ MotoGP; de komst van Repsol Honda fabriekscoureur Dani Pedrosa zet zelfs voor het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa een nieuwe standaard. Nog nooit maakte een coureur met zoveel Grand Prix-overwinningen op zijn naam deel uit van het demonstratieprogramma van GAMMA’s gratis racedag.

De 30-jarige Spanjaard werd wereldkampioen 125cc in 2003 en direct daarna wereldkampioen 250cc in 2004 en 2005, waarna hij in 2006 promoveerde naar de MotoGP-klasse. Pedrosa behoort tot de absolute top in MotoGP en heeft na Valentino Rossi en Jorge Lorenzo van de actieve coureurs het grootste aantal overwinningen in de ‘koningsklasse’ op zijn naam staan. De Red Bull atleet en topper uit het wereldkampioenschap MotoGP komt zondag 7 augustus twee keer in actie en motor en coureur zijn die dag te bewonderen in de GAMMA Racing Day paddock.

Races met echte Formule 1-auto’s
Na een succesvol debuut in 2015 vroegen bezoekers van GAMMA’s gratis racedag maar om één ding: de terugkeer van BOSS GP naar het legendarische ‘Dutch TT’ circuit. In de ‘Big Open Single Seaters’ klasse staan uiterst kostbare bolides aan de start, waarvan sommige nog maar enkele jaren geleden deel uitmaakten van het FIA Formule 1-wereldkampioenschap. Zo werden beide races tijdens de GAMMA Racing Day-editie van 2015 gewonnen door Ingo Gerstl met de razendsnelle Scuderia Toro Rosso F1-bolide. Een soortgelijke auto was enkele jaren geleden nog van 4-voudig wereldkampioen Formule1 Sebastian Vettel. Bij de laatste race van het jaar in Dijon snoepte Gerstl het ronderecord af van Klaas Zwart dat hij zette met zijn ex-Mark Webber Jaguar R5 F1. De meest recente F1-inschrijving komt op naam van Fransman Didier Sirgue met een 2011 Williams FW33 F1 zoals die gereden werd door Rubens Barrichello en Pastor Maldonado.

‘DAKAR in Drenthe’ met winnaar Gerard de Rooy
218 voertuigen (84 motorfietsen, 23 quads, 67 auto’s en 44 vrachtauto’s) haalden de finish van de 2016-editie van de Dakar rally en onder de winnaars van deze wereldberoemde beproeving van mens en machine bevond zich een Nederlander. Gerard de Rooy komt met zijn winnende Petronas IVECO rallytruck samen met andere Nederlandse deelnemers aan de Dakar rally met hun rallyvoertuigen naar het TT-circuit waar de teams een compleet Dakar bivak inrichten en demonstraties verzorgen.

Van Loon, Versluis, Stacey, Coronel, Verhoeven
Het Petronas IVECO Dakarteam is niet het enige prominente Nederlandse Dakarteam dat het Dakar bivak op het TT Circuit Assen bevolkt. Ook het team van Van Loon Racing pakt uit. Na een historische vierde plaats in de Dakarrally van 2015 stuurde Erik van Loon zijn 320 pk- sterke MINI ALL4RACING dit jaar naar vier top 10-noteringen, met een tweede plaats in etappe 9 onder temperaturen van 40 graden celsius als excellent hoogtepunt; de beste prestatie van een Nederlander in een officiële etappe.

Ook Het Eurol VEKA MAN Rally met Peter Versluis, Marcel Huigevoort en Hans Stacey, het Maxxis Dakar Team powered by SuperB van Tim en Tom Coronel en Yamaha motorcoureur Frans Verhoeven staan op de naar verwachting nog groeiende lijst met Nederlandse Dakarteams op de GAMMA Racing Day.

Forze VII 1

Wereldprimeur: waterstof tegen benzine
De GAMMA Racing Day is het toneel van een wereldprimeur. Het Forze waterstofteam van TU Delft gaat als eerste waterstofracer ter wereld de strijd aan met benzineauto’s in een officiële raceklasse. De Forze7 gaat van start in de Supercar Challenge en is niet bepaald langzaam. Oud Formule-1-coureur Jan Lammers verbrak met een eerder model al het ronderecord voor alternatief aangedreven auto’s op de Nürburgring. De Forze VII heeft een aantal technieken in de auto waardoor ze de concurrentie wellicht net iets te snel af kunnen zijn. Zo maken zij gebruik van een KERS (kinetic energy recovery systems) zoals dat ook te vinden is in een Formule 1 auto.

Demonstratie Formule 1-Ferrari F93A
Met aan de ene kant van het spectrum de innovatieve maar fluisterstille Forze7 waterstofracer en aan de andere kant de steeds zeldzamer wordende tweetaktmotor van de Superkarts is de GAMMA Racing Day een unieke dag voor liefhebbers van techniek. Tussen de races met exotische F1-bolides door klinkt de rauwe klank van de +240 pk sterke fabrieks-Honda RCV van Dani Pedrosa, Alsof dat nog niet voldoende is, komt op zaterdag 6 augustus de Ferrari F93A met gastrijder Erik van Loon voor een aantal ronden in de baan. Deze 740 pk-sterke Formule 1-auto beschikt over een in de lengte geplaatste V12-motor. Dit type werd in 1993 door Scuderia Ferrari in de Formule 1 ingezet voor coureurs Gerhard Berger en Jean Alesi.

Driemaal in voetsporen van beroemde vader: Bennie Streuer
Bennie Streuer en bakkenist Geert Koerts schreven vorig jaar met hun ‘Team Streuer’ LCR Suzuki geschiedenis tijdens de GAMMA Racing Day. De zoon van 3-voudig wereldkampioen Egbert Streuer (1985, 1985 en 1986) won, 23 jaar na zijn vaders overwinning, de Grand Prix van Nederland tijdens de GAMMA Racing Day, op weg naar de wereldtitel in het FIM Sidecar World Championship. Bennie Streuer en Geert Koerts zijn vastberaden om het huzarenstukje van 2015 te herhalen, hoewel het seizoen 2016 tot nu toe nog niet het succes bracht dat hen vorig jaar wel ten deel viel. De regerend wereldkampioen staat na 5 races op plaats 6 in de tussenstand.

Will Palmer
De vier racewinnaars Norris, Defourny, Daruvala en Boccolacci in het Noord-Europees kampioenschap Formule Renault worden op de hielen gezeten door de Brit Will Palmer. De 18-jarige zoon van Formule1 coureur Jonathan Palmer ontving afgelopen seizoen de McLaren Autosport BRDC Award (100.000 Engelse pond en een test in een Formule 1-auto van McLaren). De coureurs in het Noord-Europees kampioenschap Formule Renault komen van over de hele wereld om hun geluk in Europa te beproeven en hun race-ervaring verder te vergroten.

Thom Molenaar
De podiumplaatsen in de Yamaha R125 Cup powered by GAMMA worden in het algemeen verdeeld tussen Kevin Mijwaart, Niek van den Broek en Ewald ’t Hoen. Maar in Emmen meldde Thom Molenaar zich bij de eerste drie. Thom is de zoon van voormalig Grand Prix-coureur en teameigenaar van het Molenaar Racing Team, Arie Molenaar. Winnen in deze opstapklasse is belangrijk, want voormalig kampioen Bo Bendsneyder is het bewijs dat je met goede prestaties en de juiste ondersteuning binnen enkele jaren kunt doorstromen naar het wereldkampioenschap. Tijdens GAMMA’s gratis racedag racen de coureurs op het TT Junior Track, maar ze komen ook in actie voor de Hoofdtribune mét onder anderen Grand Prix-coureur Bendsneyder en Red Bull Rookie Walid Soppe als letterlijk ‘richtpunt’ voorop.

YAMAHA R6 DUNLOP CUP
In 2016 staat de YAMAHA R6 DUNLOP CUP voor het eerst op de GAMMA Racing Day aan de start. Wat de R125 Cup en NSF100 Championship voor Nederland zijn, is de Yamaha Cup voor Duitsland. Voor veel coureurs diende de YAMAHA CUP als een springplank voor een succesvolle carrière. Een voorbeeld hiervan is Martin Wimmer, die de Cup in 1978 in het eerste jaar won. Dirk Raudies, Jörg Teuchert en Kenan Sofuoglu schopten het zelfs tot wereldkampioen! In de afgelopen 39 jaar is de Cup uitgegroeid tot ’s werelds oudste en meest succesvolle merken Cup van Europa.

Grote statusverschillen
Nergens komen zulke grote statusverschillen naar voren als bij het NK HTGT, sinds 1997 het officiële Nederlandse kampioenschap voor toerwagens en GT’s uit de periode 1947 t/m 1965. Was bijvoorbeeld een auto als de Ford GT40 al bij zijn introductie een zeldzame en daarmee kostbare verschijning, de Amazon, de Cortina en de Mini stonden, hoewel vaak in ‘bravere versies’, op menig oprit in de jaren ’60 en ’70 en werden als ‘alledaags’ vervoermiddel gebruikt.  Voor jonge bezoekers van de GAMMA Racing Day is het uniek om te ervaren hoe het er 50 jaar geleden aan toe ging op de circuits, voor de wat oudere bezoekers is het NK HTGT een fijne ‘trip down memory lane’.

Snelste Superkarter van Europa in Assen gekroond
De ontknoping van de titelstrijd bij de 235 kilometer per uur snelle snerpende tweetakten is nabij! Ondanks het ogenschijnlijke grote punten verschil tussen de koplopers Adam Kout uit Tsjechië en Peter Elkmann uit Duitsland is de strijd om het Europees kampioenschap nog lang niet beslist. In beide finaleraces kunnen 25 punten behaald worden waardoor de titel in theorie zelfs nog naar Nederland (Marcel Maasmann) of België (Yannick de Brabander) kan gaan.

Renault RS01 en eigenbouw ‘Pumax’ in Supercar Challenge
In de SuperGT divisie zien we het gehele seizoen al de strijd tussen Henry Zumbrink, Henk Thuis, met zijn ‘eigenbouw’ Pumax en de Spaanse equipes Kosta Kanaroglou/Oliver Campos Hull en Alberto De Martin/Pedro Salavador. Tijdens de eerdere evenementen hebben zij de podiumplekken verdeeld en in de laatste twee weekenden was daar ook nog de Renault RS01 van Jürgen Smet en José Manuel Perez Aicart die overwinningen wisten te scoren. De 550 pk sterke 300 km/h snelle RS01 GT3 van Renault is een (nog) zeldzame verschijning op de Nederlandse circuits.

Red Bull coureurs Bendsneyder en Soppe
‘Bad Bo’ wordt de Rotterdammer in de paddock genoemd, maar slecht doet hij het in zijn debuutjaar op wereldniveau allerminst. Bendsneyder reed tijdens de laatste Moto3-race op de Sachsenring voor het eerst in zijn carrière aan de leiding van een Grand Prix, nadat hij een dag eerder zich als vierde (!) snelste wist te kwalificeren. Bo is de eerste Nederlander die de op deze pagina aangehaalde ‘opstapklassen’ met succes doorliep en uiteindelijk in het wereldkampioenschap is beland. In 2015 werd hij met overmacht kampioen bij de ‘Red Bull Rookies’, hetgeen hem een plek opleverde in het Red Bull KTM Ajo fabrieksteam in de Moto3-klasse. Speciaal voor de GAMMA Racing Day keert Bo terug naar het TT Circuit waar hij afgelopen juni aan de start stond van de Motul TT Assen.

Ook Walid Soppe uit Coevorden mag als aanstormend talent op de GAMMA Racing Day niet ontbreken. Net als Bendsneyder is Walid een richtpunt voor vele jonge coureurs, want ook de coureur met startnummer 13 weet op wereldniveau razendsnel progressie te boeken. En ook Soppe beleefde onlangs een primeur toen hij tijdens de TT voor het eerst aan de leiding van de wedstrijd reed. Walid rijdt in 2016 in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en komt uit voor het Dutch Racing Team in het FIM Moto3 Junior World Championship. Dit jaar is Soppe voor het tweede jaar actief in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en zette hij begin dit jaar in Jerez zijn beste resultaat tot nu toe neer zette, vierde.

Yamaha stuurt drievoudig wereldkampioen ‘Freestyle’
De Pool Rafal Pasierbek, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Stunter13’, verricht de meest indrukwekkende stunts met Yamaha motorfietsen tijdens de GAMMA Racing Day. Op zesjarige leeftijd kreeg de inmiddels 30-jarige Rafal zijn eerste motorfietsje en daarmee was de liefde voor de tweewieler geboren. Inmiddels reist ‘Stunter13’ de hele wereld over als entertainer, maar ook als deelnemer aan vooraanstaande motorstuntwedstrijden. Niet onverdienstelijk, want de Yamaha-coureur werd al driemaal uitgeroepen tot wereldkampioen ‘Freestyle’. ‘Stunter13’ komt op gezette tijden ook op het TT Junior Track in actie.

PJ1_9902

Nog meer races op het TT Junior Track
De Stichting Organisatie Brommer Wegraces (SOBW) organiseert in het weekend van de GAMMA Racing Day naast de R125 Cup nog meer races op het TT Junior Track. Er wordt geracet in het Molenaar NSF 100 Championship en in drie verschillende scooterklassen. De Malossi ScooterMatic Replica Cup is een typische opstapklasse voor de beginners, de Topscooterklasse biedt de gevorderde rijders een hoog competitief niveau en de Super Scooter 4-stroke is een nieuwe klasse voor 4-takt scooters. Ook het ‘Supermotard op Asfalt’ rijdt een wedstrijd tijdens de GAMMA Racing Day met de zogeheten ‘Supermotards’; off-roadmotoren voorzien van racebanden.

Onthulling Yamaha YZF-R3 Cupracer
Met trots kan Yamaha tijdens de GAMMA Racing Day melden dat de 2017 Yamaha R3 Cupracer klaar is voor een introductie aan potentiële deelnemers voor de rond de R3 op te richten raceklasse. De R3 is een motorfiets die perfect past tussen de YZF-R125 en de YZF-R6 en maakt gebruik van de geraffineerde technologie van de R-serie, waaronder een direct aangedreven nokkenas, gesmede zuigers, gecarboniseerde drijfstangen, cilinders met lage wrijving, en nog veel meer.

Meer dan honderd ‘Supercars’
De GAMMA Racing Day paddock barst dit jaar uit zijn voegen door een recordaantal exclusieve ‘Supercars’. Zo komt Louwman Exclusive met onder meer de McLaren 675 LT, de 650s en de 570 naar Assen. De McLaren’s zijn naast diverse andere door Louwman geleverde merken van dichtbij te bewonderen in de paddock en zullen tevens een paar snelle rondes op het circuit rijden.
‘Cars and Business’ is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de meer dan honderd verwachte Supercars. De club van circa tweehonderd streng geselecteerde leden is er niet alleen om de bolides te laten zien, maar ook om ze te laten horen op het TT-circuit. Onder de meest exclusieve auto’s bevinden zich een McLaren 675 LT, Lamborghini Aventador SV, Porsche 911 GT3 RS en Ferrari F12 Tour de France.

Zelf coureur worden
Jeugdige bezoekers die een voorbeeld nemen aan grote namen als Dani Pedrosa of Gerard de Rooy geven gas op het kartparcours van Kartcentrum Lelystad of bij de Yamaha Junior Riding Experience in de paddock. In een veilige omgeving wordt onder begeleiding van gekwalificeerd personeel kinderen de mogelijkheid geboden hun eerste gemotoriseerde meters te maken op twee of vier wielen.

‘Groot Hart’
De GAMMA Racing Day tribunes en paddock zijn voor alle kinderen tot 12 jaar gratis toegankelijk, maar voor sommige kinderen gaat het evenement, dankzij stichtingen als ‘Happy Smile’ en ‘Groot Hart’, met onder anderen TV-presentator Rob Kamphues, nog een stapje verder. Beide stichtingen bezorgen kinderen met een ernstige ziekte een welkome afwisseling door ze met het gezin nauw te betrekken bij de racesport en ze te trakteren op een rondje over het circuit.

Rondvlucht boven TT-circuit
Weleens een auto- of motorrace vanuit de lucht gezien? Voor slechts €49,- bereik je grote hoogtes boven de GAMMA Racing Day en vergaap je je aan de volle parkeerterreinen, paddock en tribunes, de weidse vergezichten over de Drentse hei én natuurlijk de strijd die zich onder jou afspeelt op het legendarische Grand Prix circuit. Om te boeken stuur dan een e-mail naar info@gammaracingday.nl onder vermelding van “helikoptervlucht”. Tijdens het evenement bestaat ook de mogelijkheid om een vlucht ter plaatse te boeken, mits nog beschikbaar.

Paddockkaarten
Met een Paddock ticket van beleven bezoekers voor slechts €15,- alle exclusieve voertuigen, de coureurs en de sleutelende teams van dichtbij. Paddockkaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via gammaracingday.nl en bij vestigingen van Primera. De kaarten zijn tevens te koop bij de paddockingangen aan de Tunnelweg en onder de Hoofdtribune. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang tot de paddock.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal