Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

‘CdK Paas leerde Sint-Maarten kennen bij tante Anna’

Jan-Willem van de Kolk in gesprek met CdK Paas (Foto: M. Dol - RTV1)

Jan-Willem van de Kolk in gesprek met CdK Paas (Foto: M. Dol – RTV1)

RTV1 – (Video) –  ‘Stadskanaal heeft een grote plek in mijn leven. Twee tantes wonen er, mijn oma heeft haar laatste levensjaren doorgebracht in zorgcentrum Maarsheerd. Zowel de vader van mijn vrouw, Ruth Peetoom, als van mijzelf hebben het Ubbo Emmius bezocht.’

Commissaris van de Koning René Paas van de provincie Groningen onthulde over zijn verleden in het zomerradioprogramma van RTV1, de streekomroep van de Veenkolonien. Paas vertelde dat hij als kind op bezoek ging bij tante Anna en zo kennis maakte met Sint Maarten: ‘Ik kreeg een lampion en leerde er liedjes zingen. Die traditie koester ik sindsdien, ook bij mijn eigen kinderen’.

De Commissaris was te gast bij zomerpresentator Jan-Willem van de Kolk in de radiouitzending ‘Veenkolonien: herinneringen en vergezichten’. Paas ging in op thema’s als krimp en werkgelegenheid. Volgens hem wil de provincie investeren in leefbaarheid. Een aantrekkelijk woonklimaat en faciliteren van werkgelegenheid benoemde hij als speerpunten.

Verantwoordelijkheid

CdK van Groningen bij RTV1‘Werkgelegenheid groeit het beste waar het al is. Werkgevers moeten geen strobreed in de weg worden gelegd. Vestigingsvoorwaarden moeten optimaal zijn.’ Volgens Paas mag daarbij geen afscheid worden genomen van de zwaksten in de samenleving: ‘De provincie is stevig betrokken bij het Akkoord van Westerlee. Maar de toekomst van de werkvoorzieningsschappen is in essentie een verantwoordelijkheid van gemeenten. Ik geloof in de trekkracht van idealen, ook als het moeilijk is. Uiteindelijk moet je over je schaduw heen kunnen springen. Ik denk dat de Oost-Groninger gemeenten dat kunnen’.

Duitsland

Ook bij de herindelingsdiscussie benadrukt hij de verantwoordelijkheid van gemeenten: ‘Vrijwillig samengaan is echt te verkiezen als dat je het krijgt opgelegd’. René Paas vertelde dat hij de zomerperiode heeft benut om de Duitse taal beter onder de knie te krijgen. Samen met Peter de Oudsten, de burgemeester van Groningen, heeft hij in Oldenburg Duitse lessen gevolgd. ‘Als we ons best doen zijn we één economische regio waarvoor geldt dat er veel meer werkgelegenheid is aan die ene kant. Daar moeten we van zien te profiteren. Leer vooral Duits’, aldus de Commissaris van de provincie Groningen.

Een kort videoverslag van een prachtig radio-interview:

Opname van de complete uitzending

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

2 Reacties op “‘CdK Paas leerde Sint-Maarten kennen bij tante Anna’

  1. Ik heb er met plezier naar geluisterd. Het was een mooi gesprek.

  2. Het was een bijzonder mooi intervieuw, om naar te luisteren. Komt het ook bij uitzending gemist terug?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.