Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

100.000 Goedewaagen-pijpen in de verkoop

kramer_verkoopexpositie_goedewaagen-pijpen_24sep0001NIEUW BUINEN – Het is het absoluut opmerkelijkste Goedewaagen-nieuws van de week. De Amsterdamse kunsthandel Kramer opent zaterdag 24 september 2016 een verkooptentoonstelling van maar liefst 100.000 kleipijpen, gemaakt bij Royal Goedewaagen tussen 1880 en 1950.

Pijpeloog Ron de Haan van de Stichting Pijpelogische Kring Nederland werd door de firmanten Roeland en Sebastiaan Kramer te hulp geroepen voor de determinatie en taxatie van deze kolossale vondst. In een nieuwsbrief aan de leden van de PKN lichtte Ron de Haan zijn opmerkelijke bevindingen toe.

De collectie pijpen blijkt na het faillissement van Goedewaagen’s Koninklijke Hollandse Pijpen- en Aardewerkfabriek in januari 1983 door de curator in haar geheel verkocht te zijn aan de toen fameuze Amsterdamse tabakswinkel Berkman aan de Singel. Na de sluiting van Berkman ontfermde de firma Kramer zich over de collectie. Namens de PKN gaat Ron de Haan de teruggevonden verzameling ook wetenschappelijk beschrijven. Hij hoopt in het Jaarboek van de stichting PKN zijn analyses te kunnen gaan toelichten.

Het bijzondere aan dit verhaal is dat in de literatuur over Royal Goedewaagen nooit bericht is dat een toch zo’n aan volumen omvangrijke voorraad kleipijpen na de sluiting van de Goudse hoofdvestiging van Royal Goedewaagen in 1974 naar Nieuw Buinen overgebracht moet zijn om vervolgens weer in 1983 doorverkocht te worden.

Natuurlijk, Royal Goedewaagen was op haar nieuwe Drentse locatie zich gaan richten op serviezen, Delfts Blauwe gelegenheidsedities en – het meest bekend – de KLM-huisjes. Van de kleipijpen bleven tot voor kort maar twee modellen – een 40 cm lange, rondgebogen lakpunt en een 50 cm lange rechte pijp – als gietvorm in productie. In 2013 sloot de fabriek met haar editie van drie koninklijke portretpijpen aan bij een lange Oranje-traditie in haar beleid.

Dat de fabriek eerder in de 20e eeuw met honderden verschillende, ook gecatalogiseerde modellen een miljoenen productie per jaar boekte van pijpen die over de hele wereld geëxporteerd werden, is geschiedenis. Het zou fantastisch zijn, wanneer het Keramisch Museum Goedewaagen dat het fabriekserfgoed uitgebreid bestudeert, in ieder geval van elk verschillend model één in de collectie zou kunnen verwelkomen.

Stichting Keramisch Museum Goedewaagen
Glaslaan 29
9521 GG Nieuw Buinen

(Ingezonden)

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.