Direct naar de inhoud.

Kunstexpositie ‘Groningen-Riga, de Klassieke verbinding’, te zien in Veendam

  • door:
  • op:
Foto: Marc Dol/ RTV1

VEENDAM – Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft vanaf 12 juni de expositie Groningen-Riga, de klassieke verbinding’. In samenwerking met AKKA, de alumnivereniging van de Klassieke Academie te Groningen organiseert het Veenkoloniaal Museum te Veendam komende zomer een kunstexpositie die de verbinding zal leggen tussen Groningen en Riga, een verbinding die al sinds de Hanzetijd bestaat. Hout, graan en bouwmaterialen waren belangrijke handelsgoederen.

Bloeiperiode

In de 18de en de 19de eeuw kwam echter de zeevaart in de Groninger Veenkoloniën tot grote bloei en overvleugelde die van de stad Groningen. Meer dan zestig procent van de zeegaande vloot kwam rond 1850 uit plaatsen zoals Veendam-Wildervank, Oude- en Nieuwe Pekela en Hoogezand en Sappemeer. Regelmatig werd koers Oostzee gezet. Aan deze bloeiperiode herinneren in het museum te Veendam nog tientallen documenten, handelscontracten, maar ook meegebrachte souvenirs zoals Oostzeelepels, sieraden, serviesgoed en scheepsportretten. De zeevaart bracht daarnaast ook nieuwe ideeën. Immers wie verre reizen doet heeft veel verhalen. In de permanente expositie is zelfs een Rigazaal aanwezig die herinnert aan de oude handelscontacten en hiermee is het museum in Veendam het enige museum in Nederland met een zaal die aan de stad Riga herinnert.

Samenwerking

Sinds 2006 organiseert het museum in Veendam in samenwerking met het Mencendorfa nams museum te Riga om het jaar kunst- en historische exposities. De zeevaart staat daarbij vaak centraal.  Negentien kunstenaars van de alumni vereniging van de Klassieke Academie in Groningen lieten zich inspireren door de verhalen, documenten en objecten die in het museum in Veendam  te vinden zijn.  Het levert een heerlijke kunstreis op langs doeken, waarop de handel naar de Oostzee, de natuur, de zee, havens, maar ook de mensen langs de zee, contacten  en het culturele leven is afgebeeld. De beeldhouwers van AKKA geven met hun 3D-werk een extra dimensie aan de tentoonstelling, die met recht ‘De Klassieke Verbinding’ heet.

De opening werd vanwege de lockdown diverse malen verschoven, maar op 11 juni is het dan zover. De expositie wordt dan officieel geopend door René Paas, de commissaris van de Koning in Groningen en  Aiga Liepina, de Letse ambassadeur in Nederland. De tentoonstelling in Veendam is te zien tot en met 5 september. Daarna verhuist een deel van de tentoonstelling naar Riga waar de werken van de leden van de AKKA van 1 oktober tot en met 9 januari 2022 in het Mencendorfa nams museum zijn te zien.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal