Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lezing over vervoer in de Veenkoloniën

Vervoer zoals vroeger met de Jatrie

Vervoer zoals vroeger met de Jatrie

STADSKANAAL – Zondag 2 oktober, 14.30 uur start er een boeiende lezing in het SHC over het vervoer in onze regio in vervlogen tijden. Vervoer was in vroeger tijd vooral een zaak van schepen en trekschuiten. In de veenderijen was men van de scheepvaart afhankelijk voor de afvoer van de turf. Ook landbouwproducten en stukgoederen werden over water getransporteerd. Trekschuiten vervoerden tevens passagiers over vaste trajecten. Het reizen per schip was overigens veel comfortabeler dan over land. De wegen waren vaak in slechte staat, veelal nog onverhard en slecht onderhouden.

Aan het einde van de 19e eeuw werden de eerste lokale tramlijnen aangelegd (paarden- en stoomtractie) waardoor het vervoer over land toenam. Zo was het in 2012 bijvoorbeeld precies 100 jaar geleden dat de stoomtram ‘Ol Graitje’, de lijn Winschoten – Ter Apel van de NV Stoomtramweg Maatschappij Oostelijk Groningen, werd aangelegd die vele dorpen in Westerwolde ontsloot. Met de komst van de trein, de fiets en auto veranderde er veel. De kanalen verloren langzamerhand hun betekenis als belangrijke verkeersaders. De (vracht)auto had omstreeks 1960 het pleit gewonnen: verbreding van wegen en bruggen en demping van talloze kanalen en wijken waren het gevolg.

Entree € 3,00; donateurs gratis
Het Streekhistorisch Centrum is te vinden aan de Ceresstraat 2 in Stadskanaal
tel: 0599-612649 e-mail:info@streekhistorischcentrum.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.