Direct naar de inhoud.

Zorgverschuivingen ziekenhuizen Stadskanaal Emmen en Hoogeveen

  • door:
  • op:
Uitbreiding Refaja - Foto: RTV1
Onlangs nog uitbreiding operatiecentrum op  locatie Refaja ziekenhuis – Foto: RTV1

STADSKANAAL – Zorggroep Treant (Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen) ziet zich gedwongen de zorg beter te verdelen. Zoals het nu gaat, kan het niet langer. De ziekenhuizen bungelen al jaren onderaan de AD top 100 en de Inspectie voor de gezondheidszorg maakt zich serieuze zorgen over de kwaliteit. Er wordt te weinig echt samengewerkt in de Treant Zorggroep, de koepel boven het Scheperziekenhuis Emmen, Bethesda Hoogeveen en Refaja Stadskanaal. Een intern advies stelt nu voor de zorg meer te concentreren in Emmen en de locaties in Hoogeveen en Stadskanaal af te slanken. Dat schrijft het DvhN vandaag in haar krant.

Fusie

Er is zeker niet stilgezeten de afgelopen jaren. In Emmen kunnen hartpatiënten tegenwoordig gedotterd worden en kankerpatiënten bestraald. Er is een Da Vinci-operatierobot gekomen in Emmen en de spoedeisende hulp is opgeknapt. In Stadskanaal wordt de laatste hand gelegd aan een gloednieuw operatiecentrum en in Hoogeveen is een moderne borstkankerpoli geopend. Uit een recent onafhankelijk doelmatigheidsonderzoek blijkt dat er efficiënt binnen Treant wordt gewerkt. Er wordt geen onnodige zorg verricht en patiënten worden minder vaak doorverwezen naar een ander ziekenhuis. In vergelijking met de rest van het land doet Treant het 10 procent beter, qua doelmatigheid.

Dat is allemaal niet genoeg. De fusie van de drie vrij ver uit elkaar gelegen ziekenhuizen was nodig om te bewerkstelligen dat er überhaupt ziekenhuizen overbleven in deze dunbevolkte plattelandsregio. Er is een enorme druk van zorgverzekeraars en landelijke verenigingen van specialisten om complexe zorg meer te concentreren, met het idee dat artsen die meer van hetzelfde doen daar beter in worden.

Samenwerken

Vanwege de grote afstanden in Drenthe en de Groningse Veenkoloniën is het in deze regio een hele kunst de zorg op een handige manier te concentreren. Een KPMG-rapport, tot stand gekomen onder leiding van voormalig PvdA-leider Wouter Bos, stelde vier jaar geleden voor om een nieuw ‘interventiecentrum’ te bouwen op een centrale locatie, bij Hoogeveen. Daartegen kwam met name uit Emmen zo veel weerstand dat het advies in een diepe la verdween. Sindsdien worden er voorzichtige pogingen ondernomen om tussen de drie ziekenhuizen meer samen te werken. Dat valt alleen niet mee. Medisch specialisten zijn uren kwijt aan reizen van de ene locatie naar de andere. Er zijn allerlei protocollen, systemen, werkwijzes die per locatie verschillen. Alleen al eenvoudige afspraken over kleding en hygiëne ‘matchen’ niet. Er verdwijnt veel energie in de fusiestrubbelingen waardoor er minder focus is op de zorg zelf.

Werkgroep

Een stafwerkgroep dreigt nu dat het ‘interventiecentrum’ weer op tafel komt als er niet stevige stappen gezet worden de fusie verder op te tuigen. Het contract met de belangrijkste zorgverzekeraar, Treant, voor 2017 is niet rond en kan nog voor vervelende geldproblemen zorgen. Toch klinkt in Stadskanaal alweer luid protest dat de verloskunde daar dreigt te verdwijnen en in Hoogeveen staat een actiegroep op zijn achterste benen. Topman Marcel Kuin krijgt het druk de komende maanden. Hij verwacht dat er de komende tijd meer verschuivingen tussen de ziekenhuizen zullen plaatsvinden.

Bron: DvhN



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal