Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Geliefde Veendammer Bé Wever is niet meer

RIP – Bé Wever (F: Bogdike.nl )

VEENDAM – De bekende Veendammer Bé Wever is vanmiddag overleden. Dat is bekend gemaakt door stichting Bogdike waar hij de geestelijke vader en inspirator van was. Bé organiseerde in de voorbije jaren vele muziekoptredens en festivals in Veendam. Bé begon ooit achter de bar in Café Padje aan het Oosterdiep. Dat was in de jaren 70. Daarna werkte hij in de Kibbelkoele in Wildervank en in café Aaierdoppie. Ook in de, destijds zeer bekende bardancing ‘Barrage’ aan het Boven Oosterdiep kwam Bé graag op vrijdagavond even langs om een pilsje te drinken samen met zijn horeca collega’s en vrienden.

David Crosby
Wever was een opvallende verschijning. Met zijn snor, haardos en vriendelijke lach leek hij op de Amerikaanse zanger David Crosby zo schrijft RTV Noord op haar website. Het verhaal gaat dat Bob Dylan tijdens een bezoek aan Groningen zou hebben gezegd ‘The bartender looks like a twin brother of David Crosby’, nadat hij Wever achter de bar had zien staan, aldus de regionale omroep.

Concerten
Wever bezocht zelf tientallen concerten in binnen- en buitenland. Hij leerde veel muzikanten persoonlijk goed kennen. Daardoor kon hij popgroepen naar Veendam halen. Hij zette zich ook in voor het plaatselijke muziektalent. Hij liet ze niet alleen optreden in Veendam, maar zorgde er ook voor dat ze op podia in de rest van het land konden optreden. Zo trok Wever jarenlang met zanger/gitarist Gerry Wolthof langs vele podia.

Veendammer van het jaar
Met de stichting Bogdike zorgde Wever voor reuring in het Centrum van Veendam. Met steun van veel vrijwilligers organiseerde Wever onder andere een bluesdag, clowndag, sprookjesdag en een pruiverij. Het programmeren en organiseren bezorgde Wever begin 2014 de titel ‘Veendammer van het Jaar 2013’.

Night of the Guitars
Bé Wever was ook de stuwende kracht achter the Night of the Guitars, een muziekevenement met plaatselijke muzikanten dat twee keer per jaar plaats vindt. Afgelopen zaterdag was het evenement in hotel Parkzicht. Bé was daar niet meer bij aanwezig. Hij lag al enkele weken in het ziekenhuis. Bé Wever is 67 jaar geworden.

Bronnen: Bogdike.nl en RTV Noord

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.