Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Pekelder raad kiest in meerderheid voor herindeling

Foto: Herman Alink

GEMEENTE PEKELA – In een eerdere vergadering hadden de meeste politieke partijen al aangegeven dat ze voor of tegen herindeling zijn met Stadskanaal en Veendam. Op de besluitvormende vergadering van dinsdag 28 februari bleven de partijen overeind in hun standpunt. SamenVoorPekela had tot nu toe zich niet uitgelaten wat ze zouden gaan stemmen. De sleutel lag bij hun. Vanavond gaven zij de doorslag. Zij stemden voor de herindeling.

Bij monde van fractievoorzitter Lex Kupers werd uiteengezet dat het de moeilijkste beslissing is geweest sinds het bestaan van hun partij. Veel discussies onderling zijn eraan vooraf gegaan. Uiteindelijk was iedereen binnen de partij ervan overtuigd dat de herindeling verbindingen en kansen biedt voor wat betreft infrastructuur, economie en werkgelegenheid. Ook de bestuurlijke kracht wordt met een herindeling steviger. Verder gaf Kupers aan dat het beter is om samen 1 gemeente te vormen, dan apart blijven en elkaar de vliegen af te vangen. Hij noemde de belastingen die omlaag zouden kunnen gaan en de beide SW bedrijven zouden apart van elkaar kunnen blijven functioneren. Het is duidelijk dat de inwoners niet echt warm of koud worden van de herindelingsperikelen. Dat blijkt uit de informatie-bijeenkomsten welke niet of nauwelijks zijn bezocht, aldus Kupers. Het rapport ‘vruchtbare bodem’ is duidelijk in de conclusies en SamenVoorPekela kan zich hier in vinden. Kupers zegt dat de identiteit van Pekela ook bij herindeling altijd zal worden behouden. Pekelders blijven Pekelders.

De stemverhouding in Pekela was dus 10 voor en 4 tegen.

Voor: PvdA, CDA,VVD, CU, GL en SVP

Tegen: SP

Pim Siegers van SP was hevig teleurgesteld dat de beide coalitiegenoten SamenVoorPekela en CU voor de herindeling stemden. Hij vroeg zich af wat er gebeurd was sinds de coalitievorming welke volgens Siegers toch voor een groot deel gebaseerd was op gelijkgestemdheid als het op herindeling aankomt. SP Probeerde het tij voor aanvang van de vergadering nog te keren door iedereen bij binnenkomst een bloempotje met gras aan te bieden. ( Het gras is niet altijd groener bij de buren)

Foto: Herman Alink

2 Reacties op “Pekelder raad kiest in meerderheid voor herindeling

  1. Eelco de Vries

    En nu doorzetten Pekela en Stadskanaal.

    Het is net als bij het trouwen, wie het bruidsboeket vangt gaat als eerste trouwen, zo wil de traditie. En wie het boeket vangt heeft in ieder geval het geluk mee. En in een goed huwelijk komt wederzijds begrip en respect als het goed is, en dat is belangrijk voor het zelfvertrouwen. Wat ook zo vreselijk nodig is!

  2. Antje Takens-Brongers

    Dat is weer een stapje in de goede richting want ik denk dat uiteindelijk je toch verplicht wordt ingedeeld en daar wordt je dan niet vrolijk van.ik denk wel een goede beslissing.Stadskanaal.Veendam en Pekela.Toch had Oude en Nieuwe Pekela nooit bij elkaar moeten gaan want eigenlijk hoort Oude Pekela bij Oldamt.Dat is mijn standpunt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.