Direct naar de inhoud.

Formatie Stadskanaal laat langer op zich wachten: informateur heeft meer tijd nodig

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Stadskanaal (F: J. Westerhof, RTV1)

De formatie van een nieuw college in Stadskanaal wil maar niet vlotten. Informateur Bert Nederveen zou tijdens de raadsvergadering van 9 mei met zijn advies komen, maar zegt meer tijd nodig te hebben. En dus wordt de afronding van de informatiefase voor de tweede keer uitgesteld. 

Na de eerste gesprekken in april lukte het ook niet om tot een besluit te komen. Toen gaf informateur Nederveen als reden op dat de vakantie ertussen had gezeten. Daardoor waren de gesprekken met de fractieleiders vertraagd.

Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met vijf partijen: ChristenUnie, CDA, VVD, PvdA en Lokaal Betrokken.

‘Volgende week komen we eruit’

De situatie is nu, twee weken later, niet veel veranderd. Volgens informateur Nederveen speelt de vakantie nog steeds een rol. Daarnaast is er opnieuw een ronde gesprekken met de vijf betrokken partijen nodig. Nederveen laat weten er verder geen uitspraken over te doen. ‘Het lijkt me niet verstandig om de informatiegesprekken in het openbaar duiding te geven’, aldus de informateur. ‘Volgende week ga ik nogmaals met de vijf partijen om tafel. Ik verwacht dat we er dan uit gaan komen.’

Fractieleider van Lokaal Betrokken Jur Mellies constateerde eerder al dat het een hele tour wordt om tot een coalitie te komen. ‘Het is nog een hele puzzel’, zo stelde hij twee weken geleden.

Struikelblok

Het grootste struikelblok blijft dat ChristenUnie verder wil met het CDA. Echter zitten Lokaal Betrokken en PvdA hier helemaal niet op te wachten. De laatstgenoemden willen zonder het CDA verder en onder het mom van vernieuwing een college vormen tussen ChristenUnie, PvdA, Lokaal Betrokken en VVD.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal