Direct naar de inhoud.

Palvu voor uitverkochte zaal in Mfc De Binding

 • door:
 • op:
Toneelvereniging Palvu 18 maart 2017

OUDE PEKELA – Het blijspel “Eigen aard is goud waard”, dat toneelvereniging Palvu. zaterdagavond 18 maart in Mfc De Binding Oude Pekela voor het voetlicht bracht, zorgde voor veel lachwekkende situaties. Ze speelden voor een uitverkochte zaal.

Het stuk gaat over de adellijke families Fraeylema, die niet meer bleek te zijn dan een ‘kale luizenfamilie’, en over de familie Zuidema. Vader van de familie Fraeylema is een zuiplap en moeder en dochter leven ver boven hun stand. Oma Zuidema, voortreffelijk neergezet door Heika Kuiper, doorziet het ‘spel’ van de Fraeylemaatjes. Zij zorgt er uiteindelijk voor dat haar zoon afziet van een huwelijk met Clyvia Fraeylema, want opoe’s wil is wet.

Oma Zuidema, die herstellende is van een gebroken been, wil niets liever dan dat haar zoon Frank Zuidema, die weduwnaar is, weer een partner zoekt. Op de familie Fraeylema heeft zij het niet zo.. Dat gevoel blijkt wederzijds, want Clyvia en haar bekakte moeder, lekker aanwezig gespeeld door Alie Kroeze, vinden oma ordinair. Mocht het tot een huwelijk komen tussen Frank en Clyvia, heerlijk truttig gespeeld door Monique Stubbe, dan zal oma zeker het veld moeten ruimen. Dit geldt ook voor de zoon van Frank (Kees) soepeltjes gespeeld door Martin Wiekens als rokkenjager die alles van het vrouwelijk geslacht najaagt inclusief zijn a.s. nieuwe moeder. Kitty het dienstmeisje, prima ingetogen gespeeld door Sandra Kamst is eigenlijk verliefd op Kees maar ziet opeens Kees ook flikvlooien met de verpleegster van oma (Liesbeth) grappig verlegen gespeeld door Lina Hoogakker.

Frank Zuidema, gespeeld met veel gevoel door Corrie Petzinger, is schrijver van beroep en zit blijkbaar goed in z’n slappe was. Enerzijds lijkt hem een huwelijk met een dame van adel, door zijn moeder voortdurend genoemd Begonia, wel aardig. Maar schijn bedriegt gelet op zijn voortdurend zenuwachtig optreden.

Bas Freaylema, vader van Clyvia, fantastisch neergezet door Jan Roelie de Jong, bezat zich bij elk bezoek aan de Zuidema’s. Cognac en de jenever gaat met kopjes vol naar binnen. In huisknecht Jan, gespeeld door een meesterlijke Jaap Duit, vindt hij een prettige drinkmaat. Jan lust ‘m ook graag en weet het van huishoudster Hanna, gedegen gespeeld door Marga Duit, gedaan te krijgen, dat zij hem nog eens inschenkt om zijn geheim te ontfutselen. Jan zegt haar betrapt te hebben op merkwaardige uitspraken in haar droom. Tussen de kamer van Jan en Hanna is maar een dun wandje. Die beiden zijn half-getrouwd, grappig in het echt zijn ze werkelijk een paar.

De Fraeylemaatjes zien Jan en Hanna ook niet zitten en zullen na een huwelijk tussen Frank en Clyvia zeker moeten vertrekken. Jan en Hanna besluiten te gaan solliciteren. Voorwaarde is dat ze getrouwd moeten zijn. Inmiddels is Frank er achter dat hij niet met Clyvia wil trouwen. Jan en Hanna kunnen tot hun vreugde blijven. Clyvia en haar moeder Truus bedisselen alles. Zo staat bijvoorbeeld op de lijst met genodigden voor het huwelijk niet oma en Franks zoon. Uiteindelijk maakt Clyvia Frank duidelijk niet met hem te willen trouwen. Wel vraagt ze hem enkele rekeningen te betalen, maar daar trapt Frank niet in. Later probeert haar moeder het ook nog eens bij oma, maar ook zij is niet plan te betalen.

Liesbeth is een lieve verpleegster voor oma Zuidema en is verliefd op Frank, die aanvankelijk alleen oog heeft voor Clyvia. Op het moment dat Frank merkt dat hij verliefd is op Liesbeth dreigt het nog mis te gaan. Zoon Kees heeft namelijk een afspraakje met Liesbeth, dit tot ongenoegen van Kitty. Uiteindelijk komt alles toch nog goed en gaat Frank met Liesbeth uit. Kees legt Kitty uit dat zijn uitje met Liesbeth was om zijn vader tot inzicht te krijgen en dat hij wel degelijk verliefd is op haar. Twee gelukkige paren vormen dan ook de voorspelbare afloop van dit blijspel.

Na afloop volgde een staande ovatie door de 160 aanwezigen, die zichtbaar hadden genoten!

 • Complimenten voor het keurig verzorgde decor. Naast de spelers mag niet onvermeld blijven:
  Wim Mulder, regisseur;
  Marga Duit en Monique Stubbe, grimeurs;
  Harrie Hoogakker, toneelmeester;
  Truus Pathuis, souffleuse.

Voor meer foto’s klik HIER

4 reacties op “Palvu voor uitverkochte zaal in Mfc De Binding”

 1. Geweldig reclame voor ons heel leuk geschreven mooi op de personen zelf geanalyseerd.
  Bedankt Jaap Duit (voorzitter PALVU)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-