Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

38e editie oogstfeest Onstwedde met veel activiteiten

(foto Jan Johan ten Have).

ONSTWEDDE – Vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, paardensport, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag. Het zijn slechts enkele van de ingrediënten van het Onstwedder Oogstfeest, dat op zaterdag 26 augustus plaatsvindt.

 De 38e editie van het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door Bekende Grunneger Jaap ‘Jobke’ Nienhuis en huidig voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Dorsmachines

Bezoekers van het Oogstfeest doen een stap terug in de tijd. Onder meer dankzij demonstratie van vele authentieke agrarische ambachten, wanen zij zich even op het Groninger platteland in grootmoeders tijd. Dorsmachines scheiden het graan van het stro en van het tot meel verwerkte graan worden heerlijke broden gebakken in een authentieke veldoven. En heerlijke spekdikken.

Handambachten

Ook zijn er diverse andere authentieke handambachten, zoals klompen maken, strodokken binden, stoelen matten, midwinterhoorns maken en smeden met een veldsmederij. In de houtzagerij worden dikke bomen verzaagd tot planken. De demonstraties worden verzorgd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n en een collega-oude-ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’ en stokbroodjes bakken. Nieuw dit jaar zijn de demonstraties grasmaaien met een zeis door vrijwilligers uit Groningen.

Boeren Boeldag

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad, meubilair en antiek. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Muziek en hondendressuur

Tijdens het Oogstfeest zijn er muzikale optredens van draaiorgelorkest Musica Romantica uit het Duitse Rhauderfehn, met onder meer een trompetorgel en een klarinetorgel. Ook het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda verzorgt optredens. HDV Alteveer verzorgt demonstraties hondendressuur, onder meer met een pakwerker.

Gratis kinderactiviteiten

Voor kinderen zijn er diverse activiteiten waaraan zij gratis mogen meedoen, onder meer een kinderbraderie, springrekkers, rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een springkussen, een draaimolen en optredens van een clown en poppenkanst Jan Klaassen en Katrijn. Ook mogen kinderen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur.

Paardensport en oldtimers

Paardensportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de naast het feestterrein gelegen manege. In de buitenbak van de manege verzorgen leden van de plaatselijke paardensportvereniging hippische demonstraties. In de manege is gelegenheid om vrij te rijden. Ook is er een oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens van minstens veertig jaar oud.

Evenemententerrein

Alle activiteiten vinden op deze dag plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Dit met uitzondering van paardensportactiviteiten, die plaatsvinden in de naast het Evenemententerrein gelegen manege De Driesporen.

Gratis parkeren

Parkeren kan vlakbij de hoofdingang van het Evenemententerrein en is helemaal gratis. Voor mensen die minder goed ter been zijn, zijn er invalidenparkeerplaatsen direct bij de ingang. Vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen er gratis in.

 Verkoop van broden en spekdikken op vrijdag

De in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept worden altijd heel goed verkocht. De verkoop van de spekdikken en broden uit de veldoven begint dit jaar al op vrijdag 25 augustus vanaf 13.00 u. Dan kan iedereen deze lekkernijen kopen zonder entree voor het Oogstfeest te hoeven betalen.

Het programma van het Oogstfeest

 

vanaf 9.00 uur                             * rommel- en vlooienmarkt

10.00 uur                                       * officiële opening door ‘Bekende Grunneger’ Jaap ‘Jobke’ Nienhuis en voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n

vanaf 10.00 uur                          * braderie en oogstmarkt

* demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv’n en Oogstgroep Dwingeloo

* oldtimershow met antieke tractoren, bromfietsen, motoren, personenauto’s en vrachtwagens

* machinaal koren dorsen met authentieke dorsmachines

* bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven

* paardensport in manege De Driesporen en de bijbehorende buitenbak

* springkussen

* optredens van een clown

* kinderbraderie

* gratis rondritten met trekker en kar

* gratis rondritten met geitenkar

* demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine

10.30 en 11.45 uur                    * livemuziek door duo Wim & Miranda

11.00, 13.00 en 14.30 uur     * poppenkast Jan Klaassen en Katrijn

* Musica Romantica, draaiorgelmuziek door vier draaiorgels

11.15, 14.00 en 15.30 uur     * grasmaaien met zeis

11.30, 13.00 en 15.00 uur     * demonstraties hondendressuur door HDV Alteveer

13.30 uur                                       * Groninger Boeren Boeldag met Jaap Nienhuis en notaris Frits Bergman

17.00 uur                                       * einde van de festiviteiten

 

 

Doelstelling stichting Onstwedder Gaarv’n

 

Stichting Onstwedder Gaarv’n stelt zich ten doel bekendheid te geven aan en het in stand houden van oude ambachten. Deze doelen worden verwezenlijkt door het geven van demonstraties en het verzorgen van cursussen oude ambachten.

Doordat alle medewerkers van Onstwedder Gaarv’n de demonstraties geheel belangeloos verzorgen, zijn de kosten relatief laag. De medewerkers gaan tijdens de demonstraties gekleed in oude Oost-Groninger klederdracht.

 

 Ambachten

 

Stichting Onstwedder Gaarv’n demonstreert de volgende oude ambachten: brood bakken in een authentieke veldoven, vlegeldorsen, wannen, waaieren, koren malen, karnen, spinstollen, truien breien, strodokken binden en leggen, manden vlechten, bijenkorven maken, stoelmatten, spinnen, knoffelen, weven, koperslaan, Fries houtsnijwerk, spekdikken bakken, frivolité, kantklossen, klompen maken, bezem binden, koffie branden, dorsvlegels maken, veldsmeden, touwslagen, kalligrafie, glas-in-loodramen maken, midwinterhoorn maken en hout draaien.

 

Inlichtingen over…

… stichting Onstwedder Gaarv’n: de voorzitter     tel. 06-50558966

… markt en braderie: de marktmeester                 tel. 06-53557529

… oldtimer motoren en brommers                         tel. (0599) 851203

… oldtimer tractoren                                              tel. 06-23238653

… oldtimer auto’s & vrachtwagens:  www.onstweddergaarvn.nl/oldtimershow-autos

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.