Direct naar de inhoud.

14 september ‘De avond van de Pekelder geschiedenis’

  • door:
  • op:
Kapiteinshuis

GEMEENTE PEKELA – De provincie Groningen kent een schat aan oude volksverhalen. Ze vertellen veel over de geschiedenis en het landschap van onze provincie. Dit vormt de aanleiding voor een groot project rond Groningse volksverhalen: Spinbarg. Ook in de Groningse bibliotheken is er van alles te beleven rondom lokale volksverhalen. Donderdag 14 september vindt in Nieuwe Pekela ‘De avond van de Pekelder geschiedenis’ plaats, welke wordt afgesloten met een filmvertoning van Pekels Goud.

De avond van de Pekelder geschiedenis
Ga donderdag 14 september mee op reis door de tijd. Om 19.00 uur start een wandeling vanaf het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela. Tijdens de korte wandeltocht worden volksverhalen verteld door Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum. De avond wordt afgesloten met een filmvertoning van Pekels Goud in Ontmoetingscentrum De Kiepe.

Deelname aan ‘De avond van de Pekelder geschiedenis’ is gratis. Meld je vooraf aan door een mail te sturen naar nieuwepekela@biblionetgroningen.nl.

Expositie in de bibliotheek
Naast ‘De avond van de Pekelder geschiedenis’ is er van 8 tot en met 30 september in de bibliotheken in de gemeente Pekela een tentoonstelling te bezichtigen. Volksverhalen komen in oude objecten en filmbeelden weer tot leven. De expositie is samengesteld door het Veenkoloniaal Museum en het Kapiteinshuis.

Spinbarg
Groningse filmmakers, kunstenaars en muzikanten verbeelden een aantal van de mooiste verhalen. Met die verhalen gaan ze op tournee. Vanaf half augustus 2017 vaart Spinbarg door de provincie. Op het antieke vrachtschip de Familietrouw – van het Veenkoloniaal Museum is van alles te beleven. Het ruim van het schip wordt voor deze gelegenheid ingericht met 12 kijkkasten. In iedere kast zie en hoor je een ander verhaal. Doordat er zoveel verschillende makers meewerken aan Spinbarg is ieder verhaal uniek qua toon, sfeer en uitvoering.

Het verhalenproject Spinbarg is een initiatief van Productiehuis Spinbarg en Erfgoedpartners in samenwerking met onder andere het Veenkoloniaal Museum Veendam en De Verhalen van Groningen. Het project is mogelijk dankzij financiële bijdragen van onder meer provincie Groningen, Mondriaanfonds en NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma. Kijk voor meer informatie op www.biblionetgroningen.nl/spinbarg

Bron: Gemeente Pekela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-