Direct naar de inhoud.

Veen, koloniën en vrouwen

  • door:
  • op:

Fotobijschrift: Woellust J.A. Sichterman, Veendam, ca. 1755. Tekening J. Mulder [1952] naar anoniem, Groninger Archieven
VEENDAM – Op vier plekken in de provincie Groningen worden in het kader van De Maand van de Groninger Geschiedenis elke zondagmiddag in oktober twee historische lezingen gegeven. Zondag 4 oktober vinden deze plaats in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

West-Indische en Oost-Indische Compagnieën

Lieuwe Jongsma (historicus, collectiebeheerder en publieksadviseur bij de Groninger Archieven) vertelt in deze zogenaamde flitslezing over het veen en de koloniën. In de veenkoloniën streek een opvallend groot aantal mensen neer met koloniale banden, zoals bewindhebbers en werknemers van de West-Indische en Oost-Indische Compagnieën, eigenaren van plantages en voormalig tot slaaf gemaakten. Waarom kozen ze juist voor de veenkoloniën?

Vrouwen aan boord

De tweede lezing wordt gehouden door Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum en bestuurslid van de Nederlands Baltische Vereniging. Hij vertelt over de belangrijke rol die vrouwen speelden aan boord van de veenkoloniale schepen. Daarnaast beïnvloedden ze met hun gedachtengoed de Groninger Veenkoloniën en het aangrenzende Oldambt. In 1850 organiseerden ze zelfs een vrouwenrevolte die landelijk werd opgemerkt. De reden hiervoor en méér komt in deze lezing aan bod.

De eerste lezing duurt ongeveer twintig minuten, de tweede lezing rond de drie kwartier. De eerste lezing is zowel digitaal (via https://maandvandegroningergeschiedenis.nl/) als in de zaal te volgen, de tweede lezing is uitsluitend een zaallezing. Voor de digitale flitslezing is geen aanmelding nodig, voor de zaallezing is aanmelden verplicht in verband met het beperkte aantal deelnemers. Aanmelden kan via www.maandvandegroningergeschiedenis.nl.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal