Direct naar de inhoud.

Gevoelsmatig verliep augustus koel en weinig zomers

  • door:
  • op:

WEERONLINE – Augustus 2017 gaat de boeken in als een normale maand wat betreft temperatuur, neerslag en zonneschijn. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 17,4 graden tegen 17,5 normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon 197 uur. Dit is maar twee uur meer dan de normale hoeveelheid. Er viel ongeveer 75 mm neerslag, waar normaal gesproken 78 mm wordt afgetapt.

Voor het gevoel van veel mensen verliep deze maand koel en weinig zomers. Dit heeft voornamelijk te maken met de eerste weken van augustus, die bovendien samenvielen met de meeste schoolvakanties. Tot de 23e kwam het kwik in De Bilt namelijk niet in de buurt van de zomerse grens van 25 graden. Die dag werd het op het hoofdstation exact 25,0 graden.

Aan het eind van de maand maakten we een zomerse eindspurt mee. Op 29 augustus kwam de maximumtemperatuur in De Bilt uit op 29,0 graden. In Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg werd de tropische grens van 30 graden geslecht. In het Limburgse Ell werd met 32,1 graden de hoogste temperatuur van de maand behaald. Zonder deze korte zomerperiode zou augustus de boeken in zijn gegaan als iets te fris.

Nat slot zorgt voor normale maandsommen
Augustus leek op weg een vrij droge maand te worden. Tot en met 29 augustus werd gemiddeld over het hele land 44 mm afgetapt. Door grote neerslagsommen op de 30e en 31e komt het maandtotaal uiteindelijk uit op 75 mm. Lokaal viel in de twee laatste dagen van de maand meer dan 60 mm!

De regionale verschillen zijn groot. Zo werd in het zuidwesten van het land over de hele maand meer dan 100 mm regen afgetapt. In Cadzand werd tot en met 30 augustus 128 mm gemeten. In de omgeving van Zwolle viel beduidend minder neerslag. Daar kwamen de neerslagsommen niet boven de 40 mm. In Heerde, bij de Veluwe, werd tot en met de 30e slechts 23 mm uit de regenmeters gehaald.

Zon bijna elke dag te zien
Met 197 uur zonneschijn komen we gemiddeld over het land uit op normale waarden. De zon scheen het meest in het westen. In zowel Den Helder als Vlissingen scheen de zon ongeveer 220 uur. Maastricht tekende met ongeveer 170 uur de minste zonuren op.

In De Bilt was de zon bijna elke dag te zien. Slechts op vier dagen scheen de zon minder dan een uur. Uiteindelijk komt het aantal zonuren op het hoofdstation uit op 177 uur. Dit is iets minder dan de normale hoeveelheid van 188 uur.

Meteorologische zomer in top-10 warmste
De gemiddelde temperatuur over de meteorologische zomer (juni, juli, augustus) komt uit op 17,8 graden tegen 17,0 normaal. Deze notering komt volledig door de recordwarme juni. In juli kwam de temperatuur uit op normale waarden. Juist tijdens de vier weken (22 juli tot en met 20 augustus) waarin alle scholen zomervakantie hadden ontbrak het aan zomerse dagen.

De zon scheen 635 uur tegen 608 normaal. De meeste zon was zoals gebruikelijk te zien in het westen. Wel was het aantal zonuren in de kustgebieden groter dan normaal. Qua neerslag kwamen we met 240 mm tegen 225 mm aan de hoge kant uit. Vooral juli verliep daarbij kletsnat.

Ingezonden



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal